Radončić: Čović i Izetbegović se trude, ali kompromis je još daleko

U zgradi EU od jutros traju pregovori oko izmjena Izbornog zakona kojima nazoče Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH je također razgovarao s predstavnicima Delegacije SAD-a i EU s Matthewem Palmerom i Angelinom Eichhorst.

Moram reći da međunarodni medijatori doista ulažu ogromne napore da dođe do zajedničkog rješenja. U ovom trenutku ne želim biti pesimist, ali i nemam neke radosne vijesti da su se stavovi, uvjetno rečeno, hrvatskog i bošnjačkog bloka približili, kazao  Radončić, nakon sastanka, prenosi Avaz.

Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH. Ne treba biti veliki entuzijaist da se tako teške teme, koje traju desetak godina, mogu završiti s nekoliko sastanaka. Ono što je vrlo važno, čini mi se da i gospodin Izetbegović i gospodin Čović pokazuju maksimalni interes da do kompromisa dođe. U ovom trenutku taj kompromis je još daleko. Kada je izbor članova Predsjedništva BiH u pitanju, zagovaram i dalje neizravan način u Parlamentu, to bi vrlo relaksiralo cijelu priču. Ne bi bilo plutajućih niti plivajućih, niti distrikta niti županija, izbjegli bismo aluzije na treći entitet, ali mislim da pregovori traju i treba navijati da oni uspiju, kazao je Radončić.

Dodao je da je BiH napravljena u Daytonu, dva entiteta, tri naroda i ostali.

I tu konstitutivnost nisam izmislio ja, Fahrudin Radončić, to je daytonska kategorija. Na kraju, predsjednik Alija Izetbegović je 2000. godine dobio to, na osnovu svoje apelacije pred Ustavnim sudom, da se mora poštovati konstitutivnost. Vjerujem da to relaksira odnose. BiH je država tri naroda, mi trebamo učiniti sve da se svi osjećamo komotno. Zaista želim da vjerujem da političari koji traže kompromis koji žele dobro svim narodima. Da će dobiti prednost nad onim koji jeftinim, populističkim svađama, ratnohuškačkom retorikom dobiju izbore. Ovo je moje uvjerenje i ja se njega ne stidim. Mislim da je to jedina budućnost BiH, kazao je lider SBB-a.

Na pitanje je li moguće asimetrično rješenje, Radončić je odgovorio:

Mi ne možemo pristati na asimetrično rješenje iz makar dva razloga. Možemo hipotetetski promotriti situaciju. Vi ćete u roku od 24 sata dobiti člana Predsjedništva iz Republike Srpske, ali dok se budu konstituirali domovi naroda Federacije i Bosne i Hercegovine, to može trajati mjesecima. Dalje, ne mogu članovi istog tijela ili institucije imati različit izborni legitimitet i birati se na različit način, tako da asimetrično rješenje, što se tiče i SBB-a i drugih političkih stranaka, pa i SDA, nije prihvatljivo.

Novinare su zanimali detalji razgovora iza zatvorenih vrata, a Radončić je rekao da ne može otkrivati više detalja.

Pa, problem je, da budem iskren, cijeli paket. Prvo, ono što je dobar rezultat ovih razgovora, mislim da su i gospodin Čović i gospodin Izetbegović pristali da njihove stranke glasaju za podizanje izbornih standarda i da neće više biti izbornih krađa ako na to pristane i SNSD. Ako SNSD i gospodin Dodik ne pristanu na to, onda znači da se deklariraju kao kradljivci na izborima. Mislim da je to već dogovorena stvar. Imate tri seta teških pitanja, to su izbor člana Predsjedništva, domova naroda itd., tehnički standard izbora. Vjerujem da će se rezultat ipak pokazati, ako ne tijekom ovog posjeta, svakako idućeg, kazao je Radončić.

Na pitanje novinara da prokomentira jučerašnju sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno glasovanje HDZ-ovih izaslanika da se poništiti Inzkov zakon o negiranju genocida, lider SBB-a je kazao:

Nije u redu otkrivati što sam čuo u četiri oka, da su hrvatski glasovi dani SNSD-u u najboljoj namjeri da se SNSD sačuvaju u pregovaračkom procesu, a ne zato što HDZ želi biti partner SNSD-u i Dodiku. HDZ je znao da to jučer praktično ne može proći, digli su ruku više zbog toga da sačuvaju SNSD kao dio dogovora, a ne kao dio problema, kazao je Radončić.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Radoncicu ne seri, ti si se priklonio onom tko te hapsio. A o cemu pregovarati, o tome da hrvati trebaju moci birati svoje politicke prestavnike kao i druga dva konstitutivna naroda. Strasno je to o cemu se pregovara.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.