Radnicima ugostiteljskog objekta u Mostaru zabranjeno sjesti: “Uvijek se ima što čistiti”

Težak položaj radnika u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, niske plaće i nerazumni zahtjevi poslodavaca, razlozi su kontinuiranog odlaska građana BiH u druge zemlje.

U moru primjera tu je i jedan ugostiteljski objekt u Mostaru koji traži od svojih radnika stalno čišćenje poslovnog prostora te prijeti kaznom oduzimanja 20 KM za svaki prekršaj.

Zabranjeno je sjedenje za stolom, uvijek se ima što čistiti, stoji u napomeni radnicima uz jasno navođenje svih obveza.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže za Klix.ba kako nisu čudni brojni odlasci iz naše zemlje kad se zna kroz što sve oni ovdje prolaze.

Prava radnika u Bosni i Hercegovini nisu bila nikad lošija, status nikad nije bio gori, izuzimajući razdoblje feudalizma u srednjovjekovnoj Bosni. Kada ste izloženi na milost i nemilost poslodavca da vam da plaću koliku on želi, da inspekcije neadekvatno štite radna prava, odnosno selektivno provode zakonska rješenja, možemo kazati da nitko ne može osuđivati one radnike koji odlaze iz zemlje, kazao je Šatorović.

Dodaje kako je primjetno kako se brojni ugostiteljski objekti zatvaraju jer nedostaje adekvatne radne snage, jer svi koji imaju znanja iz te oblasti odlaze u zemlje zapadne Europe gdje bivaju dobro prihvaćeni.

Nisu radnici neradnici kako ih klasificiraju poslodavci u BiH, nisu neproduktivni kako ih određuje naša izvršna vlast, nego su izuzetno čestiti koji pošteno zarade svoju plaću.

Oni odlaze i rade za tri puta veće plate, prvo u Hrvatskoj, a oni koji imaju nešto više sreće i u zemljama zapadne Europe, dodao je.

Ovakav odnos dovest će do situacije da Bosna i Hercegovina više neće imati potrebnu radnu snagu, a mnoge djelatnosti, kao što je ugostiteljstvo, to već osjete.

Sindikalisti kažu kako bi se pozivajući na zakone radnici trebali obraćati nadležnim inspekcijskim organima, ali upozoravaju da nakon prijave oni obično ostaju bez posla.

Država se nije pobrinula da adekvatno zaštiti onoga koji je prijavio činjenje nekog dijela. Definitivno, radnik koji se pobuni završava na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kao tehnološki višak ili poslodavci nađu neki drugi razlog. Zbog ovakvih slučajeva poslodavci zabranjuju bilo kakvo sindikalno djelovanje u svojim poslovnim subjektima, zaključio je Šatorović.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • U njemackoj ako 8 sata radis onda 8 sata radis, imas rucak to je plus 30min i jednu pauzu od plus 15min.znaci sveukuono 8 sata i 45min. Iz prve ruke pricam. Znaci 8 sata se radi bilo na traci skladistu itd,nevidim nista sporno ovdje osim sto je istina da su place male..ali svadje se radi i ne sjedi na posluako se nekome sjedi mogu kamion voziti a usput i zaradjivati.ali vjerujte nije ni to lako

   11
   17
   • Evo ja radim u njemačkoj, ima tu svašta, je.bu te zbog gluposti ponekad, evo npr danas sam deset puta otišao uza stepenice nemam pojma šta sam napravio danas Al znam da sam zaradio dnevnicu, a nije predivno, nije bajno kao i svagdi, ali bar ti ljudska prava nisu ugrožena.

 • ODKAD SE SIDI NA POSLU? NA POSLU SE POSLUJE! SAMO SAM PROTIV IKAKVI KAZNI! PUS- PAUZA MORA BITI! I U NJEMACKOJ, IRSKOJ , JAPANU! A NE U NAS! KAD VIDIM NEKE NASE WC-eee! POVRATI BI NAJRADJE! NAPRID LICE BLISTA, A GUZICA U….!! GOSPODO DRAGA DA VI UDJETE U PIPICA: SVE MIRISE! KO DUSS! IAKO JE STARO !

  8
  4
 • Da u BiH koliko i kako se radi dobraje plata ,ode se na doručak i nevraćaju se po 1 sahat puna ,malo razmotrite šta kažem a u Evropi dragi mora se raditi 8 sati + pauza i dobiješ platu platiš sta osiguranje i sve dađžbine pa vidi koliko ti ostaje a eto želim nek svak izađe i proba ovu ljepotu ,a nečeka vas fini posao samo što je teško Lp

  3
  7
 • Pitali černogorca šta bi on tija radit a on će njima -jaa bi tija bit ležeći policajac.
  Jadan nebio jado, rekoše mu ,pa što baš ležeći.
  Odgovori im černogorac;em ležiš, em iđe plaća…ha,ha

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.