Radnici u trgovini traže slobodan dan u vrijeme praznika

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) danas je točno u podne organizirao prvi virtualni protest pod nazivom “Slobodni za praznike”, želeći uticati na vlasti da zakonski regulira pitanje rada u dane praznika i nedjeljom.

Želimo da vlast vodi računa o radnicima ove zemlje, a ne samo o onom djelu radne snage koja je njihova glasačka mašinerija, kazala je predsjednica STBiH Mersiha Beširović na pres-konferenciji.

Za ovaj Sindikat je, kako kaže, diskriminirajuća uredba Vlade Federacije BiH o neradnim danima budući da se odnosi samo na radnike u javnom sektoru.

Nakon današnjeg protesta ići će se u potpisivanje peticije, koju će nadamo se potpisati što više građana na stranici www.slobodnizapraznike.com, a bit će upućena direktno federalnom premijeru i Vladi FBiH s ciljem da se pitanja rada u dane praznika i nedjeljom zakonski uredi. Ako ne ispune naše zahtjeve spremni smo sami sačiniti izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o radu. S tim prijedlozima ići ćemo prema Parlamentu Federacije i već smo o tome razgovarali s predstavnicima pozicionih i opozicionih stranaka, potvrdila je Beširović.

Kaže da je ohrabrujuće to što je neposredno prije početka protesta dobila e-mail od pregovaračkog tima Vlade FBiH, u kojem je stoji da je “Vlada spremna početi razgovore na ovu temu nakon što nadležna tijela osiguraju mišljenja”.

Regionalni povjerenici Sindikata za regije Hercegovina i Sjeverozapad Željka Rubinić i Dragan Došen ukazali su da je rad u vrijeme praznika i nedjeljom različito reguliran od grada do grada ili od mjesta do mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao pozitivan primjer Rubinić je navela Zapadnohercegovačke županije koji je donio svoj Zakon o praznicima koji jasno definira pravnike, kao i zakonske odredbe. Također, i Općina Čitluk donijela je Odluku kojom se zabranjuje rad nedjeljom i definira rad praznicima.

Tražimo da svi budemo jednako tretirani da imamo slobodan dan nedjeljom i tijekom praznika kako bi to vrijeme iskoristili da budemo sa svojim obiteljima ili na neki drugi način, poručila je Rubinić.

Članovi STBiH su se za borbu za svoja prava kroz virtualni protest, između ostalog, opredijelili i zbog činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta i da su upravo oni najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava.

STBiH broji 12.573 člana. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina.

Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u tjednu, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze.

(Fena)


11 komentara

  • Pa po Zakonu se ne rade ni subote,ni nedjelje,praznici i sveci,isto kaso u Općini i ŽUPANIJI I radnoVRIJEME JE 37,5 SATI TJEDNO .
   I to je to.

   12
  • Ja već duži period ne idem u trgovinu nedjeljom a ni za blagdane i sve 5. Vjerujte mi, sve je do organizacije, kad naidjem s mise i pogledam koliki je red ispred namexove pekare dodje mi muka, pa zar i one cure/zene nisu zasluzile biti u svojoj kuci/crkvi ili gdje zele. Je li problem ispeci kruh u kuci pa onako da cijela kuca mirise, ali sve se nesto pogospodilo, BOJKOTIRAJMO KUPOVINU da bude skuplja dnevnica od pazara, barem to ako ne možemo više pomoći

 • Ja samo želim da nam svima bude isto tj kako rade u općini i županiji da tako i mi u privatnom sektoru. To je lako sprovesti nek inspekcija oplete po džepu pa će se pridržavati zakona.

 • Kao vlasnik manje trgovine ja vam iskreno mogu reci da nekog posebnog profita nedjeljom i nema. Isto tako mislim da ni namex nema nekog posebnog profita. Sad se svi pitate pa zasto se onda radi nedjeljo!?? Pa zbog musterija!! Jedan dan ne napravi kako zele i odose na drugo mjesto. Nedjeljom se radi do 11 i bas svi navale 15do11,stvori se guzva i ne mozes zatvoriti do podne. Nemojte kupovat nedjeljom i ovo ce se vrlo lako sprovesti u zakon

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.