Radnici Aluminija traže otpremnine u vrijednosti šest svojih plaća

Stanje u bivšem mostarskom gigantu Aluminiju d.d. nije promijenjeno, radnici čekaju ispunjenje svojih zahtjeva, a vrijeme prolazi.

Kraj ovog tjedna je rok do kada uprava treba pokazati dobru volju za ispunjenje zahtjeva radnika.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata Aluminija, za Klix.ba kaže kako su neki predstavnici radnika danas imali sastanak s nižerangiranim dijelom uprave mostarske kompanije te da je bilo govora o ispunjenju zahtjeva radnika.

Neki radnici su uzeli papire, ja ih znam desetak, ne znam je li to konačna odluka ili je to “izviđanje”, ne znam. Sindikat očekuje da uprava napravi sastanak s višim nivoom vlasti te da vidi što se može uraditi po pitanju naših zahtjeva. Ako neko hoće otići u Njemačku, bolje mu je otići s otpremninom nego bez nje, izjavio je Bebek.

Precizira kako se traži otpremnina od šest prosječnih plaća iz posljednja tri mjeseca.

Netko bi prihvatio otpremnine, drugi bi ostali i radili za manje plaće nego što su bile ranije.

Od Vlade FBiH traži se uplaćivanje 17 mjeseci doprinosa za PIO, a od uprave vizije o daljem vođenju kompanije. Neki čekaju najavljeno pokretanje proizvodnje, a mladi bi išli vani, Irska, Njemačka… Ima i radnika koji su blizu mirovine, njima je obećavano uplaćivanje do tri godine da se mogu umiroviti, kazao je.

Radnici su obaviješteni kako je Krizni odbor već kontaktirao sve banke u kojima radnici imaju kredite tražeći da se odgode termini plaćanja rata.

Od ranije se zna da su predstavnici sindikata izašli iz Kriznog odbora, a osnovni razlog za to je što predstavnici radnika nisu željeli stavljati svoj potpis na “socijalne liste” radnika koji bi bili pozivani ako se zaista pokrene proizvodnja.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Tko je dosao po političkoj liniji nek putuje sad put Njemacke jer mu stranka nije dobro radila.. Da ste imali strucne, a ne podobne nebi do toga ni doslo…

  19
  1
 • Trazite otpremnine od onih sto su krali godinama i zaduzivali firmu a vi mirno to posmatrali i ubirali place tri puta vece nego u privatnom sektoru. Cuj otpremnine. E vi ste svoju firmu , gigant prodali i dali za sitne novce. Vama bili dobro i sa 2-3 tisuce km a ovi veliki ookrali milijune. Sad njih ganjaj te…Obicnom hrvatskom narodu je bilo tesko i kad je vama bilo dobro i sad mu je tesko pa nema zeludca da slusa sad te gluposti.. Ohanite malo i dodite u stvarnost zivljenja sa svojim narodom, umirovljenicima, braniteljima i ljudima u privatnom sektoru. A adresa za prosvjede je politicari i njihova imanja, bogastva, direktori, clanovi nadzorni odbora, vode sindikata itd. Jer ti su vas doveli u ovu poziciju… Jer kad je nekom tesko vec 10-15 god. I niko nema razumjevanja za njega onda kako taj da ima razumjevanja za ove kojim je do juce bilo vise nego dobro. Cuj djele place firma u kolapsu. Smijesno..

  11
  6
 • Jednom će se vratiti domoljubi koje su protjerali đubratari od stranačkih do uhljebskih ,trenutak kad ne bude kredita za njihov servis niti love za poreze i reket države.

 • alminijum ima.duga vise odpola miijarde.maraka.samojeto sve vjesto prikriveno dase nedozna.samocemo izdvoit dugove raznih banka tusu ogromne kamate.novcani dug za elektricnu energiju dase i neprica tuse.nije redovno voda placala komunalne usluge pijacka almniskog kobinata pocelaje devedeset druge.na celu mije brajkovica.brajkovicje pobjego u hrvasku radi pijacke ondagaje nasijedijo covic sanjegovim poslusnicima.koisu.nemilice pijackali.covic ima suski podebeo dosije.nekolikoje puta bijo na sudenju

  3
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.