Radionica o medijskoj nepismenosti u Širokom Brijegu

Fondacija Infohouse, portal Interview.ba u suradnji sa EU, te u okviru regionalnog programa organizira radionicu Medijska nepismenost – fake and fact u medijima u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Nekada smo to zvali “novinarska patka” prepoznajući lažnu vijest.

One oduvijek postoje, a u eri interneta više ih vidimo i njihova eksplozija postaje nezaustavljiva. Zovemo ih svi na svijetu “fake news” i time označavamo svaku vijest koja nije istinita. Bilo da je riječ o dezinformaciji, izmišljenom, sadržaju pod lažnim imenom, satiri…

Nije svejedno što čitate/gledate/slušate. Važno je kako se snalazite u medijskoj prašumi. Važno je da prepoznate istinite od lažnih vijesti.

Naučite razliku između fakt and fake. Jer medijska pismenost je ključna kompetencija stoljeća u kojem živimo. Zato pozivamo građane/ke, mlade, učenike/ce viših razreda osnovih škola, gimnazijalce, studentice i studente, umirovljenice i umirovljenike, sve koji žele da zajednički učimo i analiziramo prave i “one druge” vijesti, treniramo kako prepoznati loš sadržaj.

Vidimo se u ponedjeljak, 13. prosinca u Širokom Brijegu u 17 sati u Narodnoj knjižnici, navode organizatori.

Radionica se održava u okviru Regionalnog programa “SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”, uz podršku Europske unije, a implementiraju je partnerske organizacije SENPM, Albanski medijski institut, Mediacentar Sarajevo, Kosovo 2.0, Institut za medije Crne Gore, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut Bianet.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.