Putinovo trajanje: U nedjelju izbori u Rusiji, ulazi li Putin u posljednji mandat?

Rusija se priprema za nedjeljne predsjedničke izbore, ali neizvjesnosti nema.

Vladimir Putin će, kako se očekuje, ponovno dominirati, a jedino pitanje koje se nameće jeste koliko će dugo Putinova vladavina trajati, piše Reuters.

Već gotovo 18 godina ovaj bivši obavještajac kontrolira vlast u Rusiji, kao predsjednik ili premijer. Prema ustavu, Putin sada ima pravo na još jedan šestogodišnji mandat. No, nije malo onih koji smatraju da bi Putin mogao krenuti stopama kineskoga predsjednika Xi Jinpinga koji je jednostavno ukinuo odredbu koja ograničava trajanje mandata.

Ruska politika ulazi u novu fazu. Ono što zabrinjava elitu jeste kako će izgledati era poslije Putina, kaže Gleb Pavlovsky, bivši savjetnik u Kremlju, ističući da postoji mogućnost ulaska u destabilizaciju, jer bi bilo kakav eventualni odlazak Putina za veći dio vlasti bio “nemoguća situacija”.

Da bi promijenio ustav, Putin treba dvotrećinsku većinu i to ne bi trebao biti problem. Ali, sam Putin je već izjavljivao da neće mijenjati ustav da ostane na vlasti.

Predstojeći predsjednički izbori na kojima neće biti njegova najvećega protivnika Alekseja Navalnog, kojem je zabranjeno kandidiranje, bit će za Putina samo formalnost.

Najveći Putinov problem je to što, iako odličnoga zdravlja, ipak stari i sve više se umara. Još 2016. godine se žalio kolegi Lukashenku da “ne spava dovoljno”, navodi Reuters.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.