Putin želi unijeti u ruski ustav da je brak zajednica muškarca i žene – Jabuka.tv

Putin želi unijeti u ruski ustav da je brak zajednica muškarca i žene

Predsjednik Vladimir Putin predložio je izmjenu ruskog ustava prema kojoj bi se uvela rečenica da je brak zajednica muškarca i žene, piše Reuters.

To je jedan od prijedloga za izmjenu ustava koje je ruski predsjednik jučer uputio.

Vladimir Putin je u siječnju najavio da će Rusija dopuniti svoj Ustav donesen 1993. godine, Kritičari njegovog režima smatraju kako Rusija kreće u izmjene ustava da bi Putin mogao ostati na vlasti i nakon 2024. godine kad mu istječe četvrti i posljednji mandat.

Njegovi pristaše pak ovo vide kao priliku da se ustav izmjeni tako da odražava ključne moralne i geopolitičke vrijednosti Rusije za budućnost.

Ovi amandmani predviđaju još i da se u Ustavu spomene “vjera Rusa u Boga” te se zabranjuje da se dijelovi ruskog teritorija ustupaju stranim državama i proglašava se nezakonitim svako pozivanje i djelovanje u tom smislu.

Predsjednikovi amandmani su rezultat njegova dijaloga s predstavnicima svih stranaka i civilnog društva, ističe se u priopćenju Dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

Osim toga, Putin je prošlog mjeseca rekao kako dok god je on na vlasti, u Rusiji neće biti legalizirani istospolni brakovi. Dodao je i da neće dopustiti da se tradicionalni nazivi “majka” i “otac” zamijene s “roditelj 1” i “roditelj 2”.

Inače, u Rusiji je sve do 1993. godine homoseksualnost bila kriminalizirana, a do 1999. godine se smatrala mentalnom bolešću. A prema sadašnjim ruskim zakonima, samo heteroseksualni parovi mogu posvojiti dijete. Osim toga, 2013. godine donesen je zakon kojim se zabranjuje “gej propaganda” usmjerena na mlade Ruse. To je poslužilo kao zakonska osnova za zabranu gej prajdova u toj zemlji.

Organizacije ljudskih prava i vlade zapadnih zemalja mnogo puta do sada su kritizirale ruske vlasti zbog položaja LGBT osoba.

Sam Putin je rekao kako nema predrasude prema gej osobama, no da spremnost zapadnih zemalja da prihvate homoseksualnost i rodnu fluidnost nije u skladu s tradicionalnim ruskim vrijednostima.

Putin: Dok sam ja na vlasti, neće biti istospolnih brakova

(Hina)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.