Putin tvrdi da promjenu ustava ne traži da bi ostao na vlasti – Jabuka.tv

Putin tvrdi da promjenu ustava ne traži da bi ostao na vlasti

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da njegov prijedlog ustavnih promjena ne ide za tim da nametne produljenje svoje vlasti, istaknuvši da se tim promjenama treba definirati budućnost Rusije u budućim desetljećima.

Kremaljski čelnik, na vlasti već 20 godina, iznenadio je sve kada je u siječnju najavio promjene ustava donesenog 1993., što se uglavnom tumačilo kao sredstvo organiziranja razdoblja nakon 2024. kada mu istječe četvrti i posljednji predsjednički mandat.

Nije da ne želim (ostati na vlasti). Volim svoj posao, rekao je Vladimir Putin (67) u prigodi susreta s predstavnicima civilnog društva u Ivanovu, sjeveroistočno od Moskve.

Ali odlučiti se na uspostavu neke vrste sheme vlasti koja ne bi bila prihvatljiva za zemlju ili bi je mogla uništiti, samo kako bih ostao na vlasti, toga se bojim i ne želim to učiniti, istaknuo je.

To nema nikakve veze sa mnom. Ne predlažemo amandmane za pet ili deset godina, nego za barem 30 ili 50 godina, naglasio je ruski predsjednik.

Nisam umoran i ne želim se povući, dodao je.

Svatko bi se na mome mjestu odnosio prema ovom poslu kao prema sudbini. Tako ga i ja shvaćam, rekao je Putin.

Većina amandmana odnosi se na proširenje predsjedničkih ovlasti. Dana 22. travnja treba se organizirati “izjašnjavanje naroda” za koje se još ne zna kako će izgledati, radi prihvaćanja ustavnih promjena.

(Hina)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.