Putin potpisao uredbu o novačenju 150.000 ljudi

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu o rutinskom proljetnom novačenju pozivajući 150.000 građana na služenje vojnog roka.

Pokazuje to dokument objavljen na internetskoj stranici Kremlja u nedjelju, javlja Hina.

Svi muškarci u dobi od 18 do 30 godina u Rusiji obavezni su odslužiti jednogodišnju vojni rok ili ekvivalentnu obuku tijekom visokog obrazovanja.

U srpnju je donji dom ruskog parlamenta izglasao podizanje maksimalne dobi u kojoj muškarci mogu biti mobilizirani s 27 godina na 30. Novi zakon stupio je na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Obvezno služenje vojnog roka već je dugo osjetljivo pitanje u Rusiji, gdje se mnogi muškarci jako trude izbjeći uručenje poziva za regrutaciju tijekom razdoblja kad ih se poziva, što je u toj zemlji dvaput godišnje. Vojni obveznici ne mogu zakonski biti raspoređeni da se bore izvan Rusije i bili su izuzeti iz ograničene mobilizacije 2022.

Tada je mobilizirano 300.000 muškaraca s prethodnom vojnom obukom da se bore u Ukrajini – premda su na bojišnicu greškom poslani neki ročnici. Putin je u rujnu potpisao zapovijed o pozivanju 130. 000 ljudi za jesensko novačenje, a prošlog proljeća Rusija je planirala regrutirati 147. 000 ljudi.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.