Putin potpisao kontroverzni zakon: Možete izgasiti internet

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namjerava da stvori infrastrukturu za “suvereni” internet, što je Moskva predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih hakerskih napada, prenio je Index.hr. S druge strane, kritičari Kremlja to vide kao oblik još veće cenzure.

Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne organizacije protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

On objašnjava da se novim zakonom mijenjaju dosadašnji uvjeti poslovanja u kojima su davatelji internet usluga poslovali, odnosno uvjeti slobodnog tržišta, a da se sada državi daje pravo da ih kontrolira kada hoće i koliko hoće.

Prema novom zakonu, internet promet u Rusiji usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija bi se infrastruktura tek trebala izgraditi, dok se od internet kompanija koje posluju u Rusiji očekuje da oiguraju i instaliraju opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Sve to već je dovelo do toga da su brojne internet stranice opozicije već blokirane u Rusiji, zbog čega je na tisuće ljudi prosjvedovalo protiv zakona koji je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao još u maju.

Glasnogovornik Kremlja, međutim, tvrdi da Rusija ne želi da se isključi s interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.