Putin obećao besplatno žito za šest afričkih zemalja

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak afričkim čelnicima u Sankt Peterburgu da će Rusija besplatno poslati do 50.000 tona žitarica u šest afričkih zemalja.

U nadolazećim mjesecima moći ćemo osigurati besplatnu opskrbu od 25.000 do 50.000 tona žitarica za Burkinu Faso, Zimbabve, Mali, Somaliju, Srednjoafričku Republiku i Eritreju, rekao je u govoru otvarajući rusko-afrički samit, javljaju agencije, prenosi Deutsche Welle.

Ova objava dolazi nakon što je Rusija prošlog tjedna zaustavila dogovor koji je omogućio izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka u zemlje Afrike, Bliskog istoka i Azije.

I Rusija i Ukrajina važni su svjetski dobavljači ječma, pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja i drugih prehrambenih proizvoda na koje se oslanjaju mnoge zemlje u razvoju.

Izvoz ovih zaliha prekinut je nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu prošle godine, što je dovelo do skoka cijena hrane i izazvalo zabrinutost oko sigurnosti hrane i globalne gladi.

Sada propali crnomorski ugovor o žitu, koji su posredovali UN i Turska sredinom 2022., omogućio je izvoz gotovo 33 milijuna tona ukrajinskog žita usprkos ratu.

Putin je na samitu rekao da Rusija ove godine očekuje rekordnu žetvu žitarica i da je spremna zamijeniti ukrajinski izvoz žitarica u Afriku.

Također je odgovorio na kritike Zapada o odluci Rusije da izađe iz sporazuma o žitu, rekavši da je većina žitarica izvezenih prema sporazumu otišla u zemlje s visokim ili iznadprosječnim dohotkom, uključujući države u EU.

Putin je također okrivio zapadne sankcije uvedene zbog rata u Ukrajini za sprječavanje Rusije da besplatno opskrbi gnojivom siromašne zemlje.

Pojavljuje se paradoksalna slika. S jedne strane zapadne zemlje sankcijama opstruiraju opskrbu našim žitaricama i gnojivima, a s druge nas licemjerno krive za aktualnu kriznu situaciju na svjetskom tržištu hrane, rekao je Putin.

(www.jabuka.tv / Foto: Pixsell)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.