Putin: Amerika i EU nemaju pojma što se to zapravo događa u Siriji – Jabuka.tv

Putin: Amerika i EU nemaju pojma što se to zapravo događa u Siriji

Čelnici Al-Qa’idina ogranka u Siriji fronte Al-Nusre raspisali su nagradu od tri milijuna eura za ubojstvo predsjednika Al-Assada

Aktivnim uključivanjem Rusije u sirijski sukob na terenu situacija polako prerasta u konačni obračun u kojem sukobljene strane sve žešće udaraju po svojim protivnicima. Mjesto i sredstva napada sve se manje biraju, što dokazuje i posljednji napad na veleposlanstvo Rusije u Damasku. U utorak ujutro sirijski su pobunjenici dvjema su raketama pogodili su veleposlanstvo, a napad je izveden dok je ispred zgrade bilo nekoliko stotina pristaša režima Bashara al-Assada koji su se okupili kako bi mimohodom izrazili zahvalnost Moskvi zbog intervencije u Siriji. Prema podacima s terena, u napadu nije bilo smrtno stradalih i ranjenih.

Nema suradnje velesila

Istovremeno na svim linijama bojišnice sukobi eskaliraju, dok je suradnja među velikim silama sve samo ne učinkovita. Posebno se to vidi u odnosima dviju najvećih svjetskih sila Sjedinjenih Američkih Država i Rusije koje, ako je suditi prema izjavama čelnika obiju strana i izvješćima s terena, ometaju jedna drugu u akcijama.

– Suradnja s Washingtonom u ratu u Siriji je nezadovoljavajuća. Zapadne sile uopće nemaju pojma što se događa na teritoriji Sirije, njihove dosadašnje akcije nisu urodile plodom i njihovi su ciljevi potpuno nejasni – izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon izvješća o gospodarskom stanju u Rusiji.

Dodao je i kako u Siriji na vlasti može biti samo jedna opcija, samo jedan lider, a to je sirijski narod.

– Ako želimo učinkovito djelovati, moramo taj posao prebaciti na višu, ozbiljniju razinu. Podjednako je važna suradnja između nas i zapadnih saveznika, ali i s državama iz okruženja koje su najzahvaćenije sukobom u Siriji, Turskom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom – kazao je Putin.

Na njega se nadovezao i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, koji je naglasio kako oružje i streljivo koje Amerikanci bacaju pobunjenicima iz Sirijske slobodne vojske u većini slučajeva završava u rukama ekstremista iz takozvane Islamske države. Istovremeno oglasile su se i ostale ekstremističke skupine koje ratuju protiv snaga Assadova režima, ali i protiv terorista ISIL-a, pozvavši na zajednički napad na režimska uporišta, što je jasan pokazatelj kako su ruski udari postigli rezultat u borbi s tim frakcijama. Najglasniji su bili čelni ljudi Al-Nusre, sirijskog ogranka Al-Qa’ide, koji su u audioporuci pozvali na pojačane napade na alavitske gradove i sela u znak odmazde zbog režimskih udara na sunite.

– Napadajte ih svim silama jednako kao i njihove ruske saveznike. Ruska vojna intervencija, koja je započela u Siriji, usmjerena na spašavanje Assadove vladavine od propasti, ali joj je suđeno da propadne – poručili su u audioporuci.

Tenzije se šire

No tu nije bio kraj poruke Al-Nusrinih vođa. Oni su ponudili i konkretne novčane nagrade za ubojstvo Bashara al-Assada, i to tri milijuna eura onome tko ga smakne i “konačno završi njegovu tiraniju” te dva milijuna eura za vrhovnog zapovjednika Hezbollaha u Siriji Hassana Nashralu.

Dok se novom eskalacijom sukoba Sirija pretvara u još veći pakao na zemlji, tenzije se polako šire i na ostale države u okruženju. Ponajviše je na udaru Turska, koja je prije nekoliko dana bila metom terorističkog napada bombaša samoubojica koji su se raznijeli na trgu u Ankari, a sukobi s Kurdima u pograničnom pojasu sa Sirijom i dalje ne jenjavaju. Istovremeno i Izrael je ispalio dvije rakete na ciljeve u Siriji kao odgovor na napade s te strane Golanske visoravni. U cijelu priču uključila se i Europska unija, koja je u svom priopćenju objavila kako Bashar al-Assad ne može biti u budućoj vlasti u Siriji, ali predstavnici režima u Damasku mogu sjesti za pregovarački stol o prijelaznoj vladi i rješenju za sirijsku krizu i građanski rat. Bruxelles je time objasnio poruku šefova diplomacija Europske unije kako “ne može biti trajnog mira u Siriji ako tamo opstane na vlasti sadašnje vodstvo na čelu s predsjednikom Basharom al-Assadom”.

(Večernji list)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.