Pušteno devet osoba uhićenih u akciji ”Lištica”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kriminalistički su obradili 14 osoba koje su u četvrtak uhitili u akciji kodnog naziva ”Lištica”, nakon čega je devet osoba, shodno uputama postupajućeg tužitelja, sinoć pušteno, a pet osumnjičenih osoba inicijala Z.M. (1977), S.Č. (1987), G.M. (1979), LJ.Č. (1968) i M.K. (1958) bit će tijekom dana predani Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje. Veći broj osoba saslušan je u svojstvu svjedoka.

SIPA će tijekom dana Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH dostaviti odgovarajuće izvještaje o realizaciji naredbi, a aktivnosti u okviru ovog predmeta intenzivno se nastavljaju s ciljem rasvjetljavanja kaznenih djela i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

Policijski službenici SIPA-e navedene osobe uhitili su zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prijevara i pranje novca.

Procjenjuje se da su pripadnici organizirane kriminalne skupine nezakonitim djelovanjem u razdoblju od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je proračun BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protupravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pretreseni su objekti na 25 lokacija na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva.

Tijekom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više od pet tona rezanog duhana, oko 18 tona duhana u listu, tri mašine za rezanje duhana, veća količina novca u gotovini, četiri putnička motorna vozila, više od 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, priopćeno je iz SIPA-e.

(www.jabuka.tv)