Punionica električnih vozila u Mostaru ubrzo u pogonu

Službeno puštanje u rad punionice električnih vozila u rad planirano je u ponedjeljak, 8. studenoga, s početkom u 10 sati, na parkingu Vijećnice Grada Mostara, a tom prigodom bit će predstavljeni i pokazani električni automobili koji su trenutno dostupni na našem tržištu.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane i medije da nam se pridruže i dobiju više informacija o električnim vozilima od ovlaštenih predstavnika auto kuća uz mogućnost probne vožnje, priopćeno je iz Grada Mostara.

Prva javna dvostrana punionica električnih vozila u Mostaru postavljena je iza zgrade Gradske vijećnice, a već je puštena u probni rad u rujnu ove godine.

Instalirana punionica je snage dva puta 22 kW, model punjenja 3 s dva priključka tip 2. Dvostrana punionica omogućuje da se mogu usporedno puniti dva električna vozila, a također se mogu puniti električni bicikli i skuteri.

Projekt su financirali Fond za zaštitu okoliša FBiH i Grad Mostar, procijenjena vrijednost projekta je 35.000 konvertibilnih maraka, a radove na postavljanju punionice električnih automobila uspješno je obavila mostarska tvrtka Unis telekomunikacije d.d. Mostar.

Sve veći naglasak na ekološkoj osviještenosti, ali i zbog činjenica da su naftne rezerve ograničene, ponovno postavlja električni automobili u fokus mogućih tehničkih rješenja u prometu.

Razvoj novih tehnologija, posebno u području baterija, omogućuje vrlo kratko vrijeme punjenja vozila, no glavne prepreke omasovljenja električnih vozila u cestovnom prometu su još uvijek visoka cijena i nedovoljno razvijena mreža punionica.

Ključan uvjet za značajno povećanje udjela električnih vozila u cestovnom prometu na području Mostara je izgradnja javne infrastrukture za punjenje električnih vozila odnosno mreže punionica, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv | Foto: Grad Mostar)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.