Punih sedam godina mu isplaćivali plaću, a majstor se nije pojavio na poslu

Ante punih sedam godina nije dolazio na posao. Ovih je dana odlučeno da poslodavcu mora platiti ukupno 137.000 eura odštete.

Ante je bio zaposlen kao kućni majstor u domu za djecu na području Zagreba. Kako u domu nisu bili zadovoljni njegovim radom, više puta su ga upozoravali na to i tražili da se promijeni. No, umjesto da se korigira, radnik je tužio ustanovu u kojoj je radio tvrdeći da ga uznemirava i diskriminira, navodi Danica.hr.

Dogodilo se to još u studenom 2012. godine. Nakon toga, Ante je prestao dolaziti na posao, a poslodavac mu je punih sedam godina, sve do prosinca 2019., isplaćivao punu plaću.

Za vrijeme prekida rada, budući da je to zakonska obveza, dom za djecu mu je uredno isplaćivao plaću u iznosu na koji bi imao pravo da je radio. U tom razdoblju Dom je Anti na ime bruto plaće, darova za zaposlenike te jubilarne nagrade isplatio ukupno 897.705,03 kune, navodi se u presudi.

Kako smo izračunali, riječ je o prosječnom mjesečnom bruto iznosu od otprilike tadašnjih 10.700 kuna.

Ante na koncu nije uspio “dokazati da ga je poslodavac uznemiravao na osnovi spola, diskriminirao, omalovažavao, podcjenjivao njegov rad te na razne načine navedene u predmetnoj tužbi povrijedio njegovo pravo na dostojanstvo”.

Drugostupanjsku i pravomoćnu presudu kojom se odbija njegova tužba Ante je dobio potkraj listopada 2019. godine, a na poslu se samoinicijativno pojavio početkom prosinca iste godine. No Dom mu je odmah uručio otkaz jer sedam godina nije dolazio na posao.

Ante je pak odmah podnio tužbu protiv njih tvrdeći da je otkaz nezakonit i traži da ga ipak vrate na posao. Postupak je u tijeku i još nije donesena presuda.

Kako Ante nije želio vratiti plaće koje je dobio u tih sedam godina, Dom je protiv njega digao tužbu. Sutkinja je ovih dana odlučila da Ante bivšem poslodavcu mora platiti više od milijun kuna, odnosno oko 137.000 eura: 119.000 eura za bruto plaće plus 18.400 eura naknade troškova.

Na to još idu i zakonske zatezne kamate koje teku od početka 2020. godine.

Presuda je nepravomoćna i Ante se na nju može žaliti. Izgubi li, ukupna odšteta mogla bi doseći i 150.000 eura, piše Danica.hr.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Pa ljudi moji takvih je puna županija. Stotine savjetnika, bagre uhljebničke koji dobivaju plaću, a nema ih nikako na poslu! I svi šutimo dok tisuće mladih, obrazovanih ne mogu dobiti nikakav posao! Fuj! Dabili vas stigla Božja kazna i to što prije!

  • Ovo ima samo na prostoru balkana. U Njemackoj bi nakon maksimalno pola godine dobio otkaz a ovde sedam godina dobivo platu koda je radio. O Anti netreba gubiti rijeci jer je obicno go.vno od covjeka ali neshvatam poslodavca da tako nesto cini. Plata se placa za obavljanje posla a ako toga nema , nema ni plate.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.