Puljić: Kako vjerovati strancima, kad je njima stalo da se usvoje protuprirodni brakovi

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na misi u povodu Svih svetih u Sarajevu uputio je snažnu kritiku međunarodnoj zajednici.

Kardinal je propovijed započeo spomenuvši činjenicu kako je još davno među čelnicima vjerskih zajednica i crkava dogovoreno da po pet blagdana u godini budu neradni za tu zajednicu.

Nažalost, prošla su dva izborna ciklusa i nijedan parlament nije usvojio taj zakon, rekao je kardinal Puljić te podsjetio kako su među tim blagdanima i Svi sveti, prenosi Večernji list BiH.

Povjerenje upitno

Potom je uputio snažnu kritiku međunarodnoj zajednici.

A ovi međunarodni predstavnici, diplomati, njima je stalo da se donese zakon protuprirodnih brakova. I sad bi htjeli da imamo u njih povjerenje. Kako ćeš vjerovati da nam žele dobro kad ne žele ono što mi hoćemo da se ostvari. Međutim, bez obzira na to, u svakoj situaciji kršćanin treba naći put kako se posvetiti. I to nam daje evanđelje, poručio je kardinal te uputio na stvarnost prolaznosti o kojoj čovjek na groblju ponajviše razmišlja, prenijeli su mediji.

Vi ovdje dolazite jer imate mnogo svojih koje znate. Jedan stariji čovjek ušao je na groblje pa mi kaže: ‘Vidiš, više ovdje imam poznanika i prijatelja nego živućih, jer su mi mnogi već pomrl’’. Činjenica je da kako čovjekove godine prolaze, sve je više onih s kojima sam se družio, život dijelio, a polako odlaze na onaj svijet. I čovjek ne može ući na groblje, a o tome ne razmišljati: Evo, moji su prijatelji, znanci i rođaci pošli, pa to čeka i mene. I smrt na svoj način je jedan izazov, naglasio je vrhbosanski nadbiskup, prenijeli su mediji.

Koliki su danas zaboravili svoje žive. Ovih dana čuo sam priču jedne starice: ‘Nema moje djece. Nemaju vremena… jedva si dohvatim vode’. Pa kakva je to kultura nastala da smo mi izgubili osjećaj jedni za druge, rekao je kardinal te naglasio kako je nužno posvijestiti si dostojanstvo djece Božje.

Mi smo upućeni, iz tog identiteta, imati srca jedni za druge, kazao je kardinal.

Potom je naveo kako je slučajno naišao na tekst na jednom portalu gdje se iščitava kako je novinaru krivo što je u Pakistanu na slobodu puštena Asia Bibi, žena koja je nevina 2010. osuđena na smrt zbog navodne blasfemije.

Takva klima se stvara i onda se čudimo što nastaju islamofobija, nepovjerenje… Nastaju jer ih stvaramo. Hvala Bogu da nam treba sloboda medija, ali treba sloboda koja je odgovorna i koja zna poštovati dostojanstvo i prava čovjeka. To ne daje ova zemlja, to Bog daje, a ova zemlja treba poštovati i urediti da se možemo ostvariti, poručio je kardinal te pozvao na odgovornost današnje generacije.

Zamagljuju nam pogled

Ovo vrijeme je moje i u to vrijeme trebam unijeti svoju vjeru, svoj identitet, svoje nastojanje, naglasio je kardinal.

Završavajući propovijed uputio je na Isusovih osam blaženstava koja su “suprotna principima današnjeg javnog mnijenja” te je na iskustvima iz svakodnevice objasnio svako od njih.

Zato želimo ova načela usvojiti u ovoj zemaljštini koja nas opterećuje i zamagljuje nam pogled. Želimo očima vjere gledati, živjeti…, poručio je kardinal Vinko Puljić u Sarajevu.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Moj Kardinale, citav islamski svijet na nogama da se jadna zena ubije, smakne a paralelno krscanski svijet, Evropa prima milijune njihovih izbjeglica, imigranata, vecinom miskih u dobi 18-45 god. Je li netko slijep, glup ili je sve ovo isplanirano da nas nestane… U Evropi nesmijes kazniti imigranta koji prijeti, napada policiju, pljackaju, upadaju u tude domove, dilaju drogu, suluju a tamo zenu treba ubiti. Povuci te paralelu izmedu te dvije civilizacije, vjere i sagledaj te vec jednom dali mi mozemo zajedno sa takvim osobama. Oni se nece mjenjati. To zasigurno. Evo primjet Bihaca, pa tamo zive bosnjaci, ljudi koji su im isto pomogli pruzili ruku gostoprimstva, hranu, smestaj i sto su dobili zauzvrat od tih nasilnika. Dobili si neted, pljacku, prijetnju, nesigurnost. U pitanju su razlicite civilizacije, u pitanju je plansko inistenje Evrope. Budala to ne vidi..

  • Vi niste, i ne zelite u brak tako da nemate sta o tome pricat. Tko voli,nek izvoli. Tko ne voli,nek se makne. Vi ne volite a niste se makli

    2
    4
  • pa moj puljiću ti stalno dremaš ili slabo vidiš pa hebu nas trideset godina nisu oni došli da nama pomognu nego da nas unište i vi treba da budete uz narod a ne uz ove je?ivitre vidite šta nam rade sa ovim emigrantima nisu to emigranti to su teroristi sve sposobni borci od osamnaest i četeres godina pa pobogu koliko vam treba vremena da vidite neke stvari razgovarajte malo sa narodom možda oni vide neke stvari i imaju neke dobre predloge pa samo budala tvrdi da je on u pravu treba čuti većinu

  • Kardinale(ne mogu uporabiti prefiks “moj”) govoriš gluposti i vladaš neznanjem iz jednostavnog razloga što ti je izvor informiranja partija s kojom održavaš razne klauzure od ’45 do ’90, pa od ’90 do danas. Kontinuitet politike “i poslije Tita Tito” nas uništi i ovo što je ostalo Hrvata u BiH je nekih 350 tisuća. Od tih 350 tisuća je većina starih prdonja koji su na teret obiteljima i iziskuju više sredstava za uzdržavanje nego što imaju primanja pa dodatno opterećuju svoje. Ostalo su partijski uhljebi s kojima ti održavaš klauzure i držiš ih ruku pod prknom. Ostali su već odavno iseljeni i odvlače i ostale, ovisno kako koja nova generacija stasa. Problem je što se mladi ne vraćaju i neće se nikada vratiti. Uporabi jednostavne demografske formule i laik i slijepac će vidjeti da nas nema za nekih 50(pedeset) godina. A što ti poduzimaš, ništa. Jedno veliko ništa daje za rezultat jedno veliko ništavilo i prazninu koja nastanjuje prostore na kojima je nekada ponosno živio narod Hrvata. I Hrvati postadoše legenda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.