Psihologija odijevanja: Što plava boja znači u odjeći?

Ova je boja toliko prisutna u svakodnevnom odijevanju da svi mi vrlo vjerojatno imamo više plavih stvari. Izuzetno je važna i u svijetu poslovnog odijevanja.

Poslovnjaci je obožavaju, muška odijela nerijetko su tamnijeg plavog tona, a tu su i pasteli, uglavnom prisutni u toplijim mjesecima. I žene je nose u ured, znaju da je to top boja za djelovati uredno i sređeno.

S druge strane, nosimo je i na trenirkama, kao i trapericama, denim plava jedna je od onih kojoj generacije vjeruju.

Iako je mnogi doživljavaju trivijalno, odjeća ima niz značenja te otkriva mnogo o nama, a i služi kao komunikacija s okolinom. Njezin smještaj na skali boja nalazi se na hladnom djelu spektra, što je čini – ledenom bojom. Dio je to njezina karaktera radi kojeg je volimo, naime, smirujuća je i karakterno pomalo distancirana.

Taj moment treba nam u poslovnoj komunikaciji, kako bismo se više fokusirali na govor osobe nego na izgled. Zato, kad usporedimo plavu i crvenu, ovu drugu ćemo prije opaziti nego prvu. Niz drugih asocijacija vežemo uz plavu – tu su smirenost, inteligencija, iskrenost i samopouzdanje.

Podsjeća nas i na oceane, more, nebo te razne prirodne ljepote koje nas okružuju. Prirodni karakter plave itekako pomaže u njezinoj percepciji – to nam daje osjećaj smirenosti i sigurnosti.

Istraživanja ističu da plava, upravo radi tog efekta na nas, potiče kreativnost.Osim odijela, muškarci nose i plave modne dodatke, od kravate do cipela, piše 24sata.

Žene također imaju veliki izbor – tu su haljine, večernje kombinacije, ali i razni dnevni outfiti, modni dodaci, nakit… Ako želite steći nečije povjerenje, plava je dobar odabir.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.