Psi mogu nepogrješivo nanjušiti određene bolesti, saznajte koje

Rađena su brojna istraživanja u kojima je dokazano da psi mogu namirisati bolesti kod ljudi. Donosimo vam listu onih bolesti kod kojih gotovo nikada ne griješe.

MALARIJA – Znanstvenici su dokazali da je psu dovoljno pomirisati nečije čarape kako bi znao ima li on malariju. Nakon samo nekoliko mjeseci treninga labradori i retriveri iz mase djece mogli su izdvojiti onu bolesnu.

RAK PROSTATE – Još 2015. godine jedno talijansko istraživanje pokazalo je da ako trenirate psa da osjeti određenu kemikaliju, oni mogu predvidjeti rak prostate, piše Index.hr. Naime, za vrijeme tog eksperimenta dresirana su dva njemačka ovčara kako bi nanjušili tu kemikaliju, a kada su ih doveli u prostoriju sa zdravim i oboljelim ispitanicima, psi su bili u pravu u 90 posto slučajeva.

DIJABETES – Psi su se pokazali kao sjajni detektori niskog ili visokog šećera u krvi svojih vlasnika i to samo na temelju njušenja daha ili znoja vlasnika. Životinje mogu ustanoviti poremećaj prije nego ih prikažu klinički testovi te mogu vlasnike upozoriti ako osjete da s njihovim šećerom nešto nije u redu.

PARKINSONOVA BOLEST – Istraživanje u Manchesteru pokazalo je da psi mogu predosjetiti Parkinsonovu bolest, i to čak godinama unaprijed, prije nego što se pokažu bilo kakvi simptomi. Pse su počeli trenirati za ovo nakon što je jedna žena nevjerojatnog njuha otkrila promjenu u mirisu tijela svog muža, i to šest godina prije nego mu je dijagnosticiran Parkinson.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.