Prvi smrtni slučaj zbog virusa Zapadnog Nila zabilježen u Zagrebu

Pacijent u starijoj dobi preminuo je od posljedica virusa Zapadnog Nila, potvrdio je doc. Marko Kutleša sa Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Preminuli pacijent jedan je od petero pacijenata koji su danima u kritičnom stanju zbog posljedica bolesti koju donosi ovaj virus.

Svi su stariji od 65 godina i kronični bolesnici.

Svih četvero i dalje su na respiratoru, jedna je pacijentica nešto bolje, ostali su i dalje kritično, kazao nam je doc. Kutleša.

Ovo je već drugi ovogodišnji smrtni slučaj virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj, a radilo se također o starijem muškarcu.

Od pojave prvih oboljelih početkom srpnja bolest je laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla, podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Večernji List.

Najveći broj osoba (35) zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji (14 oboljelih) te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (9).

Slučajevi bolesti potvrđeni su i u Vukovarsko-srijemskoj (3), Varaždinskoj (3), Brodsko-posavskoj (2), Koprivničko-križevačkoj (2), Karlovačkoj (1), Međimurskoj (1), Požeško-slavonskoj (1), Istarskoj (1) i Šibensko-kninskoj županiji (1). Dvoje oboljelih zaraženo je izvan Hrvatske, dok se kod još dvoje ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaraze.

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav, no s dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura znatno se smanjuje opasnost od ove bolesti te nema razloga za dodatnu brigu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.