Prvi put od raspada Jugoslavije istu večer će se prikazati isti film na HRT-u i RTS-u – Jabuka.tv

Prvi put od raspada Jugoslavije istu večer će se prikazati isti film na HRT-u i RTS-u

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” scenaristice i redateljice Dane Budisavljević bit će prikazan večeras od 20:05 na HRT-u 1 te od 21:02 sat na RTS-u.

Prvi je to put od raspada Jugoslavije da se isti film u isto vrijeme prikazuje na HRT-u i RTS-u. Povod je činjenica da se danas obilježava dan proboja posljednjih preživjelih logoraša iz logora Jasenovac.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Diana Budisavljević u jesen 1941. doznaje da se majke i djeca pravoslavnog podrijetla odvode u logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog dobiva i njezin suprug, poznati zagrebački liječnik Julije Budisavljević. U atmosferi straha i prijetnji, nepokolebljiva i predana ideji humanosti, Diana s nekolicinom prijatelja iz svog stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno više od deset tisuća djece.

Zbog političkog prevrata njezino austrijsko podrijetlo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svjetskom ratu prešućene su do današnjih dana. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene, uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Dianu Budisavljević glumi iznimna Alma Prica, koja je za tu ulogu nagrađena Zlatnim Orionom na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima. Njenog supruga, liječnika Julija Budisavljevića glumi slovenski glumac Igor Samobor, a uloge u ovom filmu ostvarili su neki od ponajboljih glumaca regije poput Mirjane Karanović, Livija Badurine, Arete Ćurković, Ermina Brava, Krešimira Mikića, Urše Raukar i Vilima Matule, prenosi Index.hr.

Film je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.