Prve sadnice smilja iz Hercegovine otpremljene u Crnu Goru

Nakon ekstrakta od smilja BiH je počela izvoziti i sadnice ove ljekovite i aromatične biljke, a zasluga za to pripada Poljoprivrednoj zadruzi Loznica iz Gnjilišta kod Čapljine.

Prvi šleperi – tegljači otpremljeni su za Crnu Goru, a manje količine sadnica isporučene su u Srbiju i Makedoniju, izvijestio je Radio BiH.

Voditelj Zadruge Marko Matić naglašava da je oko stjecanja uvjeta za izvoz trebalo mnoštvo papira, ali isto tako i da je iskustvo stečeno u povrtlarstvu – uzgoj presadnica, iskorišteno kao komparativna prednost u proizvodnji sadnica smilja.

”Bazirali smo se na proizvodnju sadnog materijala ljekovitog i aromatičnog bilja. Prava je muka u našoj državi sakupljati papire, ali ne možemo se samo žaliti na sporost administracije, treba raditi. Tako smo u poljednjih godinu dana uspjeli prikupiti sve papire za registriranje proizvodnje na nivou županije i Federacije BiH, a angažirali smo i federalni Zavod koji prati zdravstveno stanje biljaka,” kaže Matić.

Dodaje da nakon izvoza tegljača sadnica u Crnu Goru, testnih isporuka za proizvođača u Srbiji, kao i izvoza u Makedoniju pristižu nove nove narudžbe iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, pa čak i iz Slovenije.

”Nama ne preostaje ništa drugo nego raditi, nastaviti skupljati još više papira, certifikata. Znali smo šta nas čeka kad smo krenuli, ali idemo dalje uzdignute glave,” istaknuo je Matić.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj: