Prve izlazne ankete za Europski parlament: HDZ-u 4 mandata, SDP-u 3

Hrvatska treći put bira zastupnike za Europski parlament, a glasačka mjesta zatvaraju se u 19 sati. Prvi, nepotpuni rezultati izbora znat će se večeras iza 23 sata.

Prema prvim izlaznim anketama Nove TV najviše glasova dobio je HDZ – 23,43 posto (4 mandata), SDP je drugi sa 18,38 posto (3 mandata) dok je Nezavisna lista Mislava Kolakušića treća sa 8,20 posto (1 mandat).

Slijede Hrvatski suverenisti sa 6,43 posto (1 mandat), Živi zid sa 6,25 posto (1 mandat), Amsterdamska koalicija (5, 59 posto, 1 mandat) te Neovisni za Hrvatsku i HSP sa 5,09 posto (1 mandat).

Najviše je građana do 16.30 sati glasovalo u Zagrebu (23,28 posto), Karlovačkoj (23,22), Istarskoj (22,88) i Šibensko-kninskoj (22,69) županiji, a najmanje u Osječko-baranjskoj (18,85 Posto), Brodsko-posavskoj (19,34) i Koprivničko-križevačkoj (19,58) županiji.

Dobra je izlaznost i na biračkim mjestima u inozemstvu, odnosno Europi, gdje je do 16,30 sati glasovalo 12.800 birača, od čega u Bosni i Hercegovini gotovo osam tisuća. U Njemačkoj je glasovalo 1.855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko tisuću i pol.

Bila bih iznenađena da smo dobili manje. Sa mnom birači znaju da ne biraju mačka u vreći. Očkeujem još više, očekujem dobru borbu za drugo mjesto. Nadam se da smo uzelio dio birača HDZ-u, ali i svima drugima, kazala je Ruža Romašić.

Nositelj izborne liste SDP-a Tonino Picula izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatima izlazne ankete koja pokazuje da je njegova stranka osvojila 18,4 posto glasova, odnosno tri mandata u Europskom parlamentu, ocijenivši da je SDP postigao zadane političke ciljeve.

Očito smo postigli zadane političke ciljeve, koje smo realno postavili. U okolnostima u kojima se SDP našao, pri čemu mislim na gotovo dvije godine različitih unutarnjih turbulencija, uspjeli smo konsolidirati poziciju stranke, kazao je Picula dodavši kako je jedan od razloga uspjeha bila i dobro sastavljena lista od pojedinaca koji imaju jasan politički identitet.

Duga kampanja pomogla je da prenesemo našu poruku svim dijelovima biračkog tijela i došlo je do reakcije birača koji su očito poželjeli ojačati upravo socijaldemokratsku alternativu, kako u Hrvatskoj tako i, nadam se, diljem Europske unije, istaknuo je Picula.

Činjenica je da je iznenađenje na desnici i na Mislavu Kolakušiću. Možda je u desnici došlo do ovog rasapa zbog vodstva, ali HDZ se, možemo reći, raspada. Dobar dio biračkog tijela je HDZ-u uzeo glasove, kazala je SDP-ova Biljana Borzan.

Sačekat ćemo najprije drugu izlaznu anketu, a onda i službene rezultate. Naše procjene i dalje govore o pet mandata za HDZ, rekao je Gordan Jandroković za Dnevnik Nove TV.

Cilj nam je osvojiti jedan mandat. Ovo će biti dobra priprema za parlamentarne izbore, rekao je za Novu TV Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.