Prve fotografije iz tajanstvenog razvoja novog Renaulta 5

Renault trenutačno razvija prve prototipove svojeg novog, potpuno električnog Renaulta 5, u svojoj tajnoj i tehnološki naprednoj mini tvornici unutar tehnološkog centra u blizini Pariza.

Što se zbiva u toj velikoj zgradi, skrivenoj unutar Renaultova tehnološkog centra u blizini Pariza? Toj zoni, u kojoj je zabranjena upotreba mobilnih uređaja, može pristupiti samo ovlašteno Renaultovo osoblje. Globalni centar za inženjering proizvoda, otvoren prije 25 godina, jedinstveni je resurs za marku Renault i još nekolicinu proizvođača kojima na raspolaganje stavlja poseban pogon za razvoj prototipova.

Metode i procesi koji se ondje primjenjuju podsjećaju na standardne linije za proizvodnju automobila: oponašajući proces proizvodnje automobila, centar nastoji proizvesti prototipove koji precizno odražavaju buduće proizvodne modele. Na taj se način, uz održavanje koraka s razvojnim fazama, istovremeno vrednuje proces industrijske proizvodnje, piše Autonet.hr.

Prije nego što 100% električni Renault 5 krene u masovnu proizvodnju u tvornici u Douaiju na sjeveru Francuske, potrebno je razviti njezine prototipove: ta je dužnost povjerena Centru za proizvodnju prototipova u kojem se razvijaju pretproizvodne inačice svih budućih serijskih modela marke. Najprije se razvijaju testni prototipovi koji imaju tehnička obilježja budućeg serijskog modela.

Testni prototipovi budućeg električnog Renaulta 5 proizvode se od listopada 2021., imaju siluetu po uzoru na Clio te su testirani u Laponiji u okviru procesa za razvoj i ispitivanje nove platforme CMF-B EV za 100 % električna vozila.

Trenutačno se proizvode i ”ogledni prototipovi” koji izgledom odgovaraju budućem serijskom modelu. Njihove prve fotografije Renault je sada podijelio s javnošću, a ti modeli će kasnije u kamuflaži biti i testirani na cestama.

Globalni centar za inženjering proizvoda oslanja se na vještine stručnjaka Tehnološkog centra kako bi proizveo više od 60 prototipova budućeg električnog Renaulta 5. Nadalje, ta se vozila povremeno ispituju u ekstremnim uvjetima (iznimno niske ili visoke temperature, gorski tereni itd.) i na dugim stazama, čime se stječe dragocjen uvid u značajke koje valja poboljšati prije nego što model stigne u prodaju, prenio je Autonet.hr.

(www.jabuka.tv | Foto: Renault)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.