Prva sudska presuda u BiH protiv ”Dvije škole pod jednim krovom”

Sud u Mostaru presudio je da je postojanje „Dvije škole pod jednim krovom“ kršenje Zakona o zabrani diskriminicije a Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) dobilo je rok do 1. rujna 2012. da ovu praksu i ukine.

Sutkinja Općinskog suda u Mostaru Rabija Tanović utvrdila je da su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina „organiziranje škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali učenike u školama na području Hercegovačko – neretvanske županije na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju.“ Ovo je prva presuda u Bosni i Hercegovini vezana za etničku segregaciju djece u školama, prenosi portal diskiriminacija.ba.

Do 1. rujna 2012. integrirati škole u Stocu i Čapljini

Sutkinja Tanović naložila je Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a da “…najkasnije do 01.rujna 2012. ustanovi jedinstvene integrirane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja sa jedinstvenim nastavnim znanstvenim planom i programom, uz puno poštovanje prava djece na obrazovanje na materinjem jeziku.”

Kako se navodi u presudi, “nalaže se prvooptuženom (HNŽ, op.a.) da poduzme neophodne i zakonom predviđene korake i radnje usklađene legitimnim i specifičnim ciljevima obrazovanja u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine u cilju prestanka dalje diskriminacije djece u školama na području Hercegovačko-neretvanske županije na temelju njihove etničke pripadnosti”

Presuda je donešena u petak, 27. travnja 2012. Tužbu sa utvrđivanjem diskriminacije podnijelo je udruženje  „Vaša prava“ iz Sarajeva koji su bili i pravni zastupnici u slučaju.

Plan za što manje kontakata učenika

„Dvije škole pod jednim krovom“ je praksa koji je nastala nakon završetka rata u BiH. Najčešće se djeca koja pohađaju ove škole ni ne sreću, što je i sud istakao u obrazloženju presude:  „Posebnu pažnju zaslužuju odluke osnovnih škola u Stocu o rasporedu radnog vremena, jer, uprave škola koje čine prvenstveno pedagozi, svjesno su odlučili da u prvoj smjeni nastavu pohađaju mlađi učenici jedne i stariji učenici druge škole, s namjerom da ako se ovi učenici već moraju sretati u školskom dvorištu, da među njima bude malo ili pak nimalo kontakata“

34 „Dvije škole pod jednim krovom“ u Federaciji BiH

U Federaciji BiH danas funkcioniraju 34 „Dvije škole pod jednim krovom“. To su osnovne i srednje škole u tri županije: Srednjebosanska, Hercegovačko-neretvanska i Zeničko-Dobojska županija. U procesu priključivanja Europskoj uniji, BiH mora ukinuti ovakav sustav školovanja, a to je snažno istaknuto i u prošlogodišnjem Izvještaju o napretku BiH koji je izdala EU. Podjela na etničkoj osnovi i diskriminacija u javnim školama je ozbiljna briga i prepreka društvu, posebice u kontekstu poštivanja osnovnih ljudskih prava, te se puno više treba napraviti u njihovoj eliminaciji, stoji u Izvještaju. Problem „Dvije škole pod jednim krovom“ je također istaknut u izvještaju Povjerenika za ljudska prava Vijeća Evrope za 2010.: podjele po etničkim linijama u obrazovnom sustavu danas su prisutne i više nego ranije,  a navodno su čak otvoreno podržane od strane vodećih političkih figura, piše u izvještaju.

Svaki osmi učenik agresivan prema djeci druge nacionalnosti

Ovakva vrsta segregacije ima dugorčne posljedice na djecu u BiH: svaki osmi učenik često izbjegava aktivnosti s učenicima drugih nacionalnosti, svaki sedmi učenik često pokazuje agresivno ponašanje prema učenicima drugih nacionalnosti, a svaki šest ne želi sjediti u istoj učionici s učenicima drugih nacionalnosti, navodi Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe.

Od BiH je još 2002. godine zatraženo da ukine „Dvije škole pod jednim krovom“. Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju donesen 2003. predvidio je administrativno ujedinjenje  „Dvije škole pod jednim krovom“, ali tri navedene županije nisu surađivala u implementaciji ovog zakona. Reforma obrazovnog sustava provedena je u Distriktu Brčko, gdje je Zakon o obrazovanju usvojen 2000. i uveden je integrirani školski sustav.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

    • Istina, i kod ns je tako, ne samo gimnazija i strukovna, nego prva i druga osnovna, ali to nije na nacionalnoj osnovi podjeljeno, nego zbog nedostatka prostora, tj druga osnovna i strukovna nemaju svoje prostorije, a ove škole su podjeljenje tako da hrvati idu jednu smjenu, a ostali drugu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.