Prva šetnja s bebom: Kada je sigurno krenuti?

Prvi uvjet je da ne bude prehladno ili prevruće, te da se majka dovoljno oporavila od poroda.

Nakon nekoliko dugih i prilično hladnih mjeseci, neke novorođene bebe tek su nedavno s porastom temperatura sa svojim roditeljima izašle u prve šetnje. U tim trenucima, vjerujemo da su se mnoge majke pitale kada je sigurno s novorođenčetom izaći u prve šetnje, te je li sigurno novorođenče izlagati niskim temperaturama, piše Žena.hr.

No, bez obzira na doba godine vrlo često se mogu čuti različita tumačenja oko toga koliko treba pričekati s prvim izlaskom i šetnjom, kolika smije biti najniža i najviša temperatura, kakvi vremenski uvijek trebaju biti i tako dalje.

Vrijeme nakon poroda

I dok je najčešće vremenski period kada se preporučuje prva šetnja između dva tjedna i mjesec dana nakon poroda, najbolji savjet je da je to kada se majka osjeća spremna i dovoljno fit nakon poroda.
Kod nekih majki to je već nakon nekoliko dana, a kod nekih nakon nekoliko tjedana. Dakle, sve ovisi o vlastitom osjećaju spremnosti.

Bakterije i bacili

Strah roditelja da će novorođenče u šetnji biti prerano izloženo raznim bakterijama i bacilima, svakako je donekle opravdan. No, treba imati na umu da oni mogu doći od drugih ljudi, pa zbog toga bi trebalo izbjegavati veća okupljanja i ograničiti diranje bebe od strane slučajnih prolaznika. Naravno, to se odnosi na prve tjedne, dok beba ne stekne prvi imunitet. Svakako, treba izbjegavati osobe koje su bolesne. Također, uvođenje u šetnje treba biti postepeno. Prva šetnja neka bude 15 minuta, druga nešto duža i tako dalje.

Temperatura zraka

Kada su u pitanju temperature koje su pogodne ili nepogodne za šetnju novorođenčadi, te drugi vremenski uvjeti, savjeti su sljedeći. Koliko beba ima mjeseci toliko smije biti temperatura u minus. Dakle, ako beba ima mjesec dana -1°C, s tri mjeseca na -3°C i tako dalje.
Što se tiče najviših temperatura ne preporuča se izlazak s novorođenčetom do kojih dva mjeseca na temperaturu veću od 32°C.
Bebu treba i obući u skladu s vremenom. Dovoljno toplo i slojevito ili dovoljno lagano, posebno u prvih mjesec dana kada beba još nema sposobnost samoregulacije tjelesne temperature. Treba ju zaštititi od direktnog sunca, posebno područje lica i očiju. Vrijedi isto za zaštitu od vjetra, kiše, hladnoće i drugih vremenskih utjecaja.

Sita i suha beba

Prije nego što krenete u prvu šetnje, vrlo je važno da beba bude zadovoljna, odnosno da bude sita, pelena čista i suha, te da joj ne bude prevruće ili prehladno. Sa sobom svakako imajte dodate pelene, vlažne maramice, dodatnu ili rezervnu odjeću, prekrivač kako biste ju lakše mogli presvući, obući, svući… Sretna beba će vrlo brzo naučiti uživati u šetnji, odnosno vožnji kolicima, te vrlo brzo zaspati.


(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.