Prsten vrijedan milijardu dolara: Snima se najskuplja serija u televizijskoj povijesti

Televizijske serije iz godine u godinu ruše rekorde po količini novca uloženog u produkciju, a uskoro bi “Gospodar prstenova” mogao postati najskuplja serija u povijesti televizije.

Amazon je, naime, za 250 milijuna dolara kupio prava na ekranizaciju istoimenog romana J. R. R. Tolkiena, a kad se uzmu u obzir budžet za produkciju, scenariste, glumce, vizualne efekte i sve ostalo, ukupna cijena realizacije serije mogla bi se popeti iznad milijardu dolara. Time bi serija “Gospodar prstenova” postala najskuplja u televizijskoj povijesti, nadmašujući Netflixovu “Krunu” koja ima budžet od 130 milijuna dolara po sezoni.

Pet sezona

Uz ukupni budžet od milijardu dolara, serija bi nadmašila budžet istoimene filmske trilogije Petera Jacksona u koju je uložen 281 milijun dolara, ne računajući oglašavanje. Filmovi su na kinoblagajnama zaradili 2,917 milijardi dolara. Budžet za filmsku Jacksonovu filmsku trilogiju “Hobit” bio je veći – 675 milijuna dolara, a zarada je iznosila 2,932 milijarde dolara. U te iznose nije uračunata inflacijska prilagodba na današnje vrijednosti.

Ljubitelji Tolkienova fantastičnog epa istodobno su oduševljeni i užasnuti Amazonovim planovima o televizijskog seriji za koju se najavljuje kako će se fokusirati na priču koja prethodi “Prstenovoj družini”, prvom dijelu trilogije “Gospodar prstenova”, ali gotovo ništa osim toga zasad nije poznato, špekulira se kako bi se djelomično mogla baviti i Aragornovom prošlošću koju nismo vidjeli u filmovima. Prema nekim informacijama, serija bi trebala imati pet sezona, a moguće su i spin-off serije.

Vijesti o seriji bile su iznenađenje za mnoge nakon problematičnog odnosa upravitelja Tolkienovih dobara s New Lineom vezanih uz sudski spor 2012. godine. Piščevi nasljednici podigli su tužbu protiv filmaša nakon što su se likovi iz romana pojavili na kockarskim aparatima i drugim igrama. Postignuta je izvansudska nagodba, nije poznato o kojem se iznosu radilo, neki izvori tvrde da je riječ o 80 milijuna dolara.

Posao je sklopljen

Tolkienov sin Christopher bio je i vrlo glasan kritičar filmskih adaptacija tvrdeći kako su “knjige opustošene i pretvorene u akcijske filmove za gledatelje u dobi od 15 do 25 godina”. Christopher se povukao iz upravljanja očevim dobrima u kolovozu prošle godine, pretpostavlja se da nije želio sudjelovati u prodaji prava na ekranizaciju “Gospodara prstenova” Amazonu, piše Slobodna Dalmacija.

No, posao je sklopljen, a kad će Amazon krenuti u realizaciju, još uvijek nije poznato. Mnogima nakon Jacksonove filmske adaptacije nije baš sasvim jasno kako bi trebala izgledati serija, ali i to ćemo u dogledno vrijeme doznati. S obzirom na to da su HBO-u trebale dvije godine da proizvede prvu sezonu “Igre prijestolja”, vjerojatno ne treba ništa od serije “Gospodar prstenova” očekivati najranije koncem 2019. godine, vjerojatno i kasnije.

Inače, u razgovorima o pravima na ekranizaciju bili su Amazon, Netflix i HBO, pobjednik je poznat. Amazon Studios će seriju producirati u suradnji s Tolkien Estate and Trust, izdavačkom kućom HarperCollins i New Line Cinema, dijelom kompanije Warner Bros., koja je realizirala brojnim Oscarima nagrađene filmove Petera Jacksona.

Nema drugog Gandalfa!?

Serija, naravno, još nije u fazi odabira glumačke ekipe, no Ian McKellen, koji je u originalnoj filmskoj trilogiji glumio čarobnjaka Gandalfa, iskazao je zanimanje da ponovi ulogu, ako se nije samo šalio. Kad ga je popularni radijski i televizijski voditelj Graham Norton pitao hoće li mu ići na živce pojava drugog čarobnjaka sa šiljatim šeširom, McKellen je odgovorio: Kako to misliš, drugi Gandalf? Nisam rekao da jer me nisu pitali. Sugeriraš li da će netko drugi glumiti Gandalfa? On je više od 7000 godina star, tako da ja nikako nisam prestar.

S druge strane, John Rhys Davies, koji je glumio patuljka Gimlija, kritizirao je Amazon jer priprema seriju tako brzo nakon Jacksonovih filmova i smatra kako se radi isključivo o zaradi. Andy Serkis, koji je glumio Golluma, kaže kako ne očekuje da će biti pozvan da sudjeluje u seriji niti se vidi u televizijskoj seriji.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.