Prozor u prošlost kroz hercegovačku kuću u Turčinovićima

“Ronaldo iz Turčinovića” odveo je ekipu Koordinacije kod svog rođaka Mirka Kožula Bobana da naprave priču o tradicionalnim hercegovačkim kućama.

Kada od Širokog Brijega krenete prema Međugorju, nezaobilazna postaja su Turčinovići, a kada pročitate ovu tablu, što vam prvo padne na pamet, pa naravno jedini pravi Ronaldo koji je ikad trčao hrvatskim travnjacima – Stanko Bubalo, kazao je voditelj, a potom su krenuli prema Bobanu.

Kuća je izgrađena nekada u 19. stoljeću, negdje 1820-30, možda čak i prije, nadograđena je 1948-49. Moj najstariji potomak koji je došao ovdje i sagradio kuću bio je Mijo Kožul koji je imao četiri sina, svi su se ovdje nastanili, nitko nije otišao dalje, priča Bubalov rođak.

Razgovarali su o tipičnoj hercegovačkoj kući i hercegovačkom selu o čemu je nešto više govorila i arhitektica Nada Komadina.

Ovu zanimljivu priču pogledajte ispod:

Poznati konobar iz Turčinovića posjeduje bogatu zbirku hercegovačkih starina

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Ovo selo Istočno Mokro, kojeg pojedinci nazivaju i Turčinovići, dalo ja najviše udbaša na broj stanovnika. Najviše ih se nekada i turčilo, otud i naziv ovog mokarskog zaseoka. Danas bi im odgovarao naziv Veliki Krkanovići.

  • Ovo selo Istočno Mokro, kojeg pojedinci nazivaju i Turčinovići, dalo ja najviše udbaša na broj stanovnika. Najviše ih se nekada i turčilo, otud i naziv ovog mokarskog zaseoka. Danas bi im odgovarao naziv Veliki Krkanovići.

    • Mokranine ne budi ljubomoran i ne izmišljaj. Udbaša bilo par komada to je istina. A o kakvom Turčenju pričaš ni sam ne znaš, prema tome pssst. Još vam nije kasno promijeniti ime u zapadne Turčinoviće pa možda i vaša lokalna zajednica bude složenija i organiziranija.

  • Sta ce im inace one kacige na glavama na pocetku priloga, je li to nova moda 😁 inace, ne bi bilo lose da Mirko sazna da su oni koji su zivjeli prije nas bili nasi preci, a ne potomci, oni dolaze nakon nas 😁
    Ali sve u svemu zanimljiv prilog, ponajprije je bilo zanimljivo cuti ono sto je govorila arhitektica. Bilo bi zanimljivo cuti koliko je taj kamen u biti cvrst i otporan kao gradjevinski materijal, koliko je otporan na “zub vremena”, koliko su stare najstarije ovakve kuce u Hercegovini i di su.
    A ovaj vlasnik kuce bi mozda mogao uz dizajnera i nesto ulozenog novca napraviti neku ljepu konobu, mogucnost nocenja, ili nesto slicno. Ako nema problem sa nerjesenim vlasnickim odnosima i “milijun” potomaka predaka sa pocetka price, kao sto je to kod nas uobicajeno.

  • Majke ti u turčovićima ovo ono advent i u mokrom jaslice ali u to nesmim dirat to je sveto(mislim jaslice) a u Turčinovićima da neko kupi novi auto to bi bilo koda su otkrili ameriku pojma nemaju seljaci svime se hvale bogci jedni možda bi se i mokrani hvalili ali nisam siguran neznam kakvi su pozz sa krunine strane

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.