Protuhrvatska histerija, obećanje za trošarine i tko je dobar u glavi

”Ne postoji alternativa povećanju trošarina za cestogradnju. Bez ikakve demagogije ili lažnog populizma mogu reći da sva sredstva koja se ovako prikupe, dakle nijedna marka, neće ići na državnu razinu. Međutim, stvorena je percepcija da su svi problemi na državnoj razini i da se tu lome svi problemi”, rekao je za Večernji list ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Kaže kako je ovo jedna ”od rijetkih odluka koje su operativno provedene u posljednje vrijeme”.

”Ovdje je za mene bilo ključno provesti naše opredjeljenje. Mi imamo paneuropski koridor Vc koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Vrlo jasno smo se opredijelili za izgradnju ovoga koridora kojim se spajaju Budimpešta i Ploče. S druge strane, Jadransko-jonska autocesta je ušla u BiH i ona se nastavlja prema Počitelju. Ako dotekne dovoljno pameti i ne bude opstrukcija, kao što je u svemu što pokrenemo slučaj, mogli bismo prometno premrežiti zemlju na nekoliko pravaca prema Europi, od Italije, Mađarske, ali i nastavka ovih pravaca prema jugu kontinenta. Kada uzmete zemljovid Europe i pogledate, onda nije teško zaključiti da se BiH nalazi u središtu tih cestovnih pravaca. To onda donosi veliki protok ljudi i roba, doslovno privlači cijelu regiju i donosi nove investicije. Suvišno je trošiti riječi na to što znači izgradnja autocesta”, rekao je Bevanda.

Na pitanje hoće li u parlamentu biti većine za usvajanje proračuna BiH za sljedeću godinu, Bevanda kaže da očekuje još veći “cirkus” nego što je bio slučaj s trošarinama.

Poručio da bi bilo dobro da se proračun usvoji u ovoj godini kako se ne bi ušlo u razdoblje privremenog financiranja.

Između ostalog, dodao je kako je u BiH na djelu protuhrvatska histerija kako se ne bi mijenjao Izborni zakon.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Bevanda kaže da Hrvati samo očekuju da mogu, kao i druga dva naroda, birati svoje predstavnike u vlasti.

“Kako bi izbjegli da se to ispuni, hrvatske predstavnike napadaju na svakom koraku. Rekao bih da je na djelu protivhrvatska histerija i to je moja ocjena”, rekao je.

Kaže da je za izmjene Izbornog zakona potreban iskren dijalog i da će koristiti sva moguća demokratska sredstva, a ako ih ne bude onda zasigurno neće ponoviti riječi nekih političara koji spominju rat.

“Tko priziva to zlo, zasigurno nije dobar u glavi”, zaključio je Bevanda.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.