Prosvjednici u Berlinu: “Angela Merkel mora otići”

Nekoliko tisuća prosvjednika iz cijele Njemačke okupilo se u Berlinu na skupu za “slobodu i demokraciju” u organizaciji krajnje desne stranke AfD te istodobno protivnika protuuseljeničke i populističke politike kojom je ta stranka lani izborila ulazak u savezni parlament Njemačke. Dvije tisuće dodatnih policajaca, uključujući policajce iz drugih pokrajina, raspoređeno je u Berlinu sa zadaćom razdvajanja i sprečavanja nasilja između dviju strana.

Pristaše AfD-a marširali su od glavnog kolodvora prema Brandenburškim vratima, uzvikujući najdražu parolu stranke: kancelarka Angela Merkel mora otići i Mi smo narod.

S druge strane rijeke Spree, kod Reichstaga, tisuće sindikalista, običnih građana Berlina te članova nekih udruga i stranaka konkuriralo je desnici, te spriječilo pristaše AfD-a da prođu ranije zacrtanim putem blokiravši im jedan most.
AfD procjenjuje da je na skup stiglo oko 5.000 ljudi, dok su ranije najavljivali da će ih biti tisuću. Ta je stranka započela kao euroskeptična platforma, no 2015. je dobila nove političke bodove nakon što je Merkel najavila politiku otvorenih vrata za izbjeglice i migrante iz Sirije i Afganistana.

Veliki priljev stranaca doveo je do velike zabrinutosti građana što je AfD iskoristio kako bi na izborima prošle godine ušao u parlament i postao najveća oporbena stranka, osvojivši 12,6 posto glasova. No uspjeh stranke je stvorio i pokret otpora koji čine skupine koje su se ujedinile pod krovnu organizaciju Stop mržnji, piše HRT.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.