Prosvjedi se nastavljaju: Sindikat pozvao na obustavu rada u FBiH

Da će ono što se događalo ispred i u zgradi Parlamenta Federacije u Sarajevu svatko jučer, danas i sljedećih dana koristiti kako mu odgovara, nije bilo teško dokučiti.
Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara, u sali je uvjeravao izaslanike Doma naroda da se napolju nalazi 15.000 ljudi i kako je “situaciju među njima sve teže kontrolirati”. Istodobno, ispred zgrade nalazilo se, prema procjenama policije, oko 2000 ljudi.

Sindikat protiv Vlade

Savez samostalnih sindikata BiH, čiji je šef Ismet Bajramović, organizirao jučer radničke prosvjede nezadovoljan novim Zakonom o radu i najavljivao kako će se ispred zgrade Parlamenta Federacije na Skenderiji u 10 sati okupiti oko 10.000 radnika. Policija je već od rane zore bila na mjestu događanja potpuno pripravna za reagiranje na bilo koji incident. Promet u ulici u kojoj je zgrada bio je zabranjen. Oko 9.30 sati počeli su stizati prosvjednici i okupilo se njih oko dvije tisuće najavljujući kako se neće pomaći s mjesta dok izaslanici Doma naroda “ne smrve i ne odbace predloženi Zakon o radu”.
Negdje iza 13 sati na poziv Adnana Himzanije iz Sindikata sarajevskog poduzeća Gras dio prosvjednika blokirao je promet na raskrižju na Skenderiji, da bi dvadesetak minuta kasnije bio odblokiran.
Nakon toga, Bajramović je okupljenima ispred zgrade federalnog Parlamenta kazao da je na njima odlučiti što će dalje raditi uz poziv na stupanje u opći štrajk. Kada je priopćeno kako je izjašnjavanje izaslanika Doma naroda o prijedlogu Zakona o radu uvršteno u dnevni red zasjedanja, grupa prosvjednika pokušala je ući u zgradu, ali ih je policija spriječila.
Uglavnom, tijekom jučerašnjih radničkih prosvjeda koji su osiguravale jake policijske snage, nije bilo većih incidenata, a prošli su uz, reklo bi se, “red govora, red pjesme”. Okupljenima su se obraćali predstavnici Bajramovićevog sindikata, a “prekidani” su uglavnom pjesmama grupe Dubioza kolektiv.
Uz dobrodošlicu, kako je kazao ujedinjenoj radničkoj klasi, Bajramović je rekao da je ona “jača od papirnatih tigrova i jamstvo je za našu djecu”. Dodavši “mi se ne bojimo”, on je kazao:
-Vi ste napravili ovu zgradu, a oni je koriste. Dobro znamo tko je lopov, a tko je pošten. Poštena je radnička klasa koja je danas ovdje. Nisu nas uspjeli spriječiti i danas pokažite svoju vrijednost. Ovdje nisu zlikovci i banditi, nego radnici koji su gradili i grade ovu državu. Vidjet ćemo koja su to dva papka koji će biti za ono što se zove zabrana radničkih prava. Stav sindikata je “dole vlast koja hoće napraviti nas robovima!” Bolje grob nego rob! – kazao je Bajramović na prosvjedu.

Poziv na opći štrajk

– Dignite ruke, dignite pesnice. Ako usvoje novi zakon o radu, zgrada Parlamenta ne treba postojati – uzvikivao je radnik iz Zenice Zuhdija Kapetanović.
– Ne gine opći štrajk, a na njega ćemo povesti i djecu – poručivao je jedan od prosvjednika Jasmin Višo iz Kaknja.
– Idući put bit će deset puta više rudara. Rješenje je trebalo tražiti u dogovoru sa sindikatima kako ne bi bio nitko oštećen, ni poslodavci niti radnici – kaže Salko Ljubojević iz Sindikata rudara Kaknja.  Na prosvjed je iz Banje Luke došla Ranka Mišić, predsjednica Sindikata Republike Srpske kako bi dala podršku radnicima iz Federacije.
– Samo budale misle kako je novi zakon o radu dobar jer po njemu radnici ne smiju biti bolesni i morat će 24 sata dnevno biti na raspolaganju poslodavcima. Međunarodni monetarni fond (MMF) želi porobiti Bosnu i Hercegovinu, a naši političari za šaku eura guraju građane u ropstvo – izjavila je Mišić.
– Jači smo nego ikada i svi mi želimo stati ukraj ovoj Vladi Federacije – kazivala Masija Sejmenović, predsjednica Sindikata umirovljenika u BiH, a Aldina Bešlija-Sakić, socijalna radnica iz Ilijaša, da će se radnici svakako znati izboriti za svoja prava.
– Zapamtite, spremni smo na opći štrajk, svi radnici u Federaciji, ako ne pobijedi razum. Zašto se reforme ne prave za premijera Fadila Novalića čija je mjesečna plaća preko 5.000 maraka i njegove ljude – kaže i pita radnik iz Sarajeva Fahrudin Kovač.
Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, pozvao je sve radnike u FBiH na obustavu rada i pridruživanje prosvjedima u Sarajevu.
-Ne treba nam situacija u kojoj će policija tući radnike, svatko od nas će se boriti dušom i tijelom poručio je izaslanicima Doma naroda. Malo iza te njegove poruke, jedna grupa prosvjednika probila je zaštitni žičani zid ispred zgrade Parlamenta.
Prosvjednici su se počeli razilaziti nakon okončanja sjednice, a sindikat je radnike pozvao da se danas ponovno okupe pred federalnim Parlamentom.

(www.dnevni-list.ba)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.