Prosvjed radnika Aluminija u Čulama kod Mostara: Zatražena intervencija Vlade FBiH

Mirnim prosvjednim okupljanjem kod trafostanice u Čulama kod Mostara radnici mostarskog Aluminija u nedjelju u podne još jednom su zatražili hitnu reakciju Vlade FBiH jer bi, prema najavama Neovisnoga operatora sustava (NOS) BiH, ta mostarska kompanija uskoro trebala biti iskopčana s elektroenergetske mreže.

Predstavnici Uprave Društva, koji su također podržali današnje okupljanje, priopćili su radnicima kako su uspjeli osigurati električnu energiju za još jedan dan, što znači da do eventualnog isključenja Aluminija s mreže neće doći danas u ponoć nego eventualno u ponedjeljak navečer.

Iz Uprave su naglasili kako je rok samo prolongiran za 24 sata te da NOS BiH nije povukao svoj zahtjev za isključenjem. Zatražili su da se Vlada FBiH očituje prema NOS-u te da pomogne Aluminiju na bilo koji način.

Od Vlade FBiH tražimo ispunjenje Aneksa 8 koji je potpisan 2013. godine i kojim je Vlada preuzela obveze subvencioniranja električne energije za ovo društvo. Da je Vlada ispunila svoju obvezu mi danas ne bi imali ovaj problem, kazao je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Govoreći o prolongiranju roka, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romeo Biokšić kazao je kako je to samo privremeno rješenje i produbljivanje agonije, dodavši kako radnici traže da se pitanju Aluminija pristupi s konkretnim potezima i koracima.

Sjednica Vlade FBiH, kako je istaknuto na skupu, najavljena je za petak, ali Aluminij do tada ne može čekati.

Iz te kompanije još jednom su ponovili kako naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, smrzavanje tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje sigurnosti radnika u proizvodnomu procesu.

Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 tisuća eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sustava i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, a troškovi za ponovno pokretanje proizvodnje premašili bi milijardu maraka. U prijevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj, upozorili su iz mostarske tvrtke.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine. Procjenjuje se da je akumulirani dug Aluminija veći od 300 milijuna maraka.

(Fena)


10 komentara

 • koja korist imati poduzeće koje stalno generira gubitak i gomila dugove.
  Kao da bacaš sol u more. Ili nešto promijenite ili ključ u bravu.
  Ako se ne zatvori sada, hoće za pola godine, godinu, dvije, ali ovako ne može dugo.

  5
  1
  • izrade roda balijskoga,
   lako je tebi prićati, ručao si krmetinu na kojoj su muve bile, popušila ti nana ćunu osunećenu, babo poslao 105 eur što si dobro oćistio krmetnjak, nana ti ima boraćku 302km,od arapa nana dobila 128usd što nosi dimije, ti si bogat ćoek.

 • Ja sam ugrozeni jadnik koji je prije 5 godina otisao u Svedsku. Nisam imao sta jesti svaki dan a nisam mogao gledati kako stolacki Hrvati oko mene zive u izobilju. Otkad sam u Svedskoj vise nisam gladan ali mi fali drustvo. Nisam naucio svedski a zena mi hoda zamotana po Stokholmu pa nas normalni ljudi izbjegavaju a djecu mi cesto tuku u razredu. Zbog toga visim po ustaskim portalima gdje lijecim kompleks manje vrijednosti. Posto sam uzeo polovan mobitel sa svedskog otpada na tastaturi nemam hvatske znakove pa moram pisat czs i d umjesto pravih slova. Molim vas ustase kacite se za moje komentare jer kad se prestanete kaciti moj zivot nece vise imati smisla jer ste vi jedini koji zele komunicirati samnom.

  3
  3
 • Ovo što ja vidim po slikama sve su uhljebi ko vam je sredio poso nek sredi i struju dosta ste i uživali vidi te kako je običnom čovjeku u privatnika

 • Dođem povremeno u moj Stolac. Šta da vam kažem dobro se živi. Primamo 300 KM za kratke pantalone i hidžab. Žao mi jedino moje nane koja živi od biračkog dodatka i pomoći komšija dobrijeh Hrvata. Par njih koji su u iznimci. Da mi nije Bakira, Alah mu zdravlje podarijo nebi ni ćenife švedske vidio. Odo sad tražiti ženu Nurku. Da nije u komšije Muzafera. Selam alejkum narode

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.