Prostitucija je javna tajna, uključene i maloljetnice!

Banjolučka javnost nedavno je bila uznemirena informacijama koje govore da se prostitucija odvija u hotelu Talija, a da su seksualne usluge koristili i neki poznati tajkuni  i javne ličnosti iz Srpske. Višemjesečnu istragu sprovela je Specijalno tužiteljstvo RS, a detalji o ovom slučaju se ne otkrivaju, jer je proces još u tijeku.

Prema definiciji prostitucija se smatra svako davanje seksualnih usluga za koje se dobivaju novčana sredstva, a ovo djelo u našem zakonu smatra se prekršajem i tretira se Zakonom o javnom redu i miru, a to se odnosi na osobe koje daju usluge prostitucije, ali i ustupaju prostorije za te potrebe.

O prostituciji se kod nas malo priča, a među kuloarima mnogo se zna. Osobe koje rade u ovom poslu bježe od medija koji žele otkriti škakljive detalje “najstarijeg zanata na svijetu”. S vremena na vrijeme u javnosti se pojave informacije koje potvrđuju da je prostitucija tu koliko god mi bježali od nje. Podsjete nas na činjenicu da se prostitucija možda odvija u stanu pored našeg, u kući iza ugla ….

Srđan Kukolj, predsjednik Udruge građana “Akcija protiv side” iz Banja Luke kaže da na početku, kad koristimo izraz prostitucija trebamo utvrditi o kojoj vrsti ponašanja govorimo.

“Prostitucija, ili seksualni rad kako sada definiramo muškarce i žene koji pružaju seksualne odnose za novac ili neka druga dobra, predstavlja problem današnjice, kako u svijetu tako i  Banja Luci. Specijalne postrojbe Europske komisije 2003. godine u Bosni i Hercegovini su zatvorile sve, do tada prisutne, striptiz barove, bordele i mjesta u kojima se svakodnevno odvijala prodaja seksualnih usluga. Nakon te operacije seksualni rad se sakrio i postao, tako reći, nevidljiv svim institucijama / organizacijama koje se bave rješavanjem ovog problema. Samim tim, broj žrtava trgovine ljudima se povećao. Svjesni smo da je u Banja Luci prisutan model ponašanja mladih djevojaka koje dobrovoljno ili pod prisilom ulaze u intimne odnose sa starijim muškarcima od kojih dobivaju, u većini, slučajeva poklone i novac za pružen seksualni odnos. Dakle, danas govorimo više o muškarcima i ženama koje budu sponzorirane od strane njihovih klijenata za pruženu seksualnu uslugu. Nažalost, ovaj model ponašanja postaje prihvatljiv u našoj zajednici te utječe na promišljanje budućih generacija “, kaže Kukolj za naš portal.

Kada su u pitanju konkretni podaci o onima koji se bave prostitucijom u Banjaluci, RS ili BiH Kukolj objašnjava da zvanična statistika ne postoji upravo iz razloga što seksualni rad nije javno dostupan i da možemo samo govoriti o broju žrtava trgovine ljudima, nasilju, seksualnom i verbalnom zlostavljanju što ne podrazumijeva i broj seksualnih radnika.

“Muškarci i žene koje se bave prodajom seksualnih usluga često su izloženi fizičkom i mentalnom zlostavljanju. U većini slučajeva postaju seksualni objekti za daljnju eksploataciju što narušava njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Također, izloženi su prijenosu spolno prenosivih infekcija ili neželjenoj trudnoći. Neki od njih su osobe koje nisu državljani Bosne i Hercegovine te im menadžeri / svodnici tijekom boravka u BiH oduzimaju osobne dokumente i ograničavaju pravo kretanja “, napominje on.

Kukolj smatra da resorne institucije, kada je ova pojava u pitanju i njezino tretiranje, daju najbolje od sebe.

“S obzirom da je pitanje prodaje seksualnih usluga složen problem koji trebamo promatrati s političkog, gospodarskog i socijalnog aspekta trebali bi unaprijediti suradnju svih relevantnih institucija kako bi se smanjio broj osoba koje se bave prodajom seksualnih usluga. Svakako se treba unaprijediti zakoni i samim tim sankcije “, ističe Kukolj.

Kad je u pitanju prostitucija kod nas, Nikola Morača, novinar Nezavisnih novina koji prati kroniku kaže da je stanje takvo da svi znaju za prostituciju, svi znaju gdje se, za koliko “para” i na koje mjesto može otići kako bi se “uživalo” u njoj.

“Pojedinci čak znaju i djevojke koje se bave prostitucijom, kako one koje su trenutno studentice, tako i one koje rade u državnim institucijama. Dakle, kada govorimo o prostituciji u Banja Luci, ona je javna tajna “, kaže Morača za BUKU.

Morača također napominje da je ranije, u razdoblju nakon rata u BiH, bilo mnoštvo noćnih klubova, barova i drugih objekata duž magistralnih cesta diljem BiH u kojima su se prostitucijom bavile većinom strane državljanke iz Rumunjske, Moldavije i drugih država Istočne Europe, ali da je ovaj način bavljenja prostitucijom uspješno suzbijen zahvaljujući akcijama MUP RS i Federacije BiH.

“Sadašnja prostitucija se svodi na telefonske pozive kojima se dogovara adresa i ‘usluga’, a objekti uz magistralne ceste su napušteni i zatvoreni. Sada je princip sljedeći: tajkuni kada dođu iz zemalja regije obrate konobarima u elitnim kafićima i pitaju gdje se mogu provesti i opustiti, a da to bude intimno i daleko od očiju javnosti. Ovi konobari ih savjetuju o mjestima na koja spomenuti tajkuni zatim odlaze. Dakle, u jednu ruku sadašnja prostitucija, da je tako nazovem, je zatvorenija od one koja je bila prije desetak godina “, objašnjava Morača.

Prema njegovom mišljenju javnost je dovoljno upoznata s ovim problemom, a o zainteresiranosti medija za ovu problematiku moglo bi se raspravljati.

“Naravno da sam kao novinar zainteresiran da prostituciju promatram iz više kutova, ali jednostavno vremena je malo, premalo, da bi se novinar posvetio tome. Sa druge strane, kada su u pitanju uzroci, siguran sam da je prostitucija u Banja Luci o kojom smo pisali posljednjih dana zasnovana na principu dobrovoljnosti. Koliko god to grubo zvučalo ali siguran sam da nitko ni te studentice, niti ove službenice ne prisiljava da se bave ovim najstarijim zanatom. Jednostavno, one žele na najlakši mogući način dođu do novca i to i čine tako što prodaju svoje tijelo “, rekao je on.

PROSTITUCIJA I MALOLJETNICI

Prostitucijom se često bave maloljetne osobe, a to je problem koji se u našem društvu, prema mišljenju stručnjaka, zataškava.

Sonja Stančić, diplomirana psihologinja rekla je da se u svakoj srednjoj školi ili skupini u kojoj se kreću maloljetne osobe točno zna tko su osobe koje su sklone takvom ponašanju, ali to se prešućuje i to tome se ne priča javno.

Stančićeva je u suradnji s Udrugom  građana “Zdravo da ste” 2010. godine radila Istraživanje o dječjoj pornografiji i prostituciji koje je podržano od strane Save the children-a, a za naš portal, kada je u pitanju početak maloljetničke prostitucije rekla je da je najkritičniji uzrast između 12 i 13 godina kada su djevojčice najranjivije i najpodložnije vršnjačkom utjecaju .

“Mlada djevojčica da bi se dopala svojoj vršnjačkoj skupini, drugarima i drugaricama u školi, ali i da bi osigurala sve one materijalne stvari koje se cijene u njihovom društvu, a koje joj njezina obitelj ne može pružiti, počinje na neki način naplaćivati svoje seksualne usluge . Tu je veliki problem i sponzorsko ponašanje koje se odnosi na novi trend u sustavu vrijednosti mladih, ali i starijih generacija. Društveno se opravdava veza djevojaka koje su u vezi sa starijim, imućnijim, muškarcima. Ti muškarci su od djevojaka stariji 15 ili 20 godina i oni maloljetnu djevojčicu za seksualne usluge plaćaju novcem, poklonima, ljetovanjima i slično. Nažalost od strane intelektualne niti od bilo koje druge grupacije ne nailazimo na osudu ovakvog ponašanja, a njegove posljedice tek će da nas sustignu “, rekla je ona.

Stančićeva je rekla da su svi profesionalci, psiholozi i pedagozi koji su sudjelovali u spomenutom istraživanju, rekli da se suočavaju sa znatnim brojem djevojčica u njihovim školama koje su u lancu prostitucije, neke su im se čak obraćale za pomoć, a kako nema sustavnog rješenja sve je ostalo na razgovoru između profesionalaca i djevojčice.

Kada je u pitanju način na koji maloljetna osoba počinje da se bavi prostitucijom Stančićeva napominje da je najčešće put sponzorsko ponašanje.

“Djevojčica od 15,16 ili 17 godina ima momka koji je stariji od nje 10,15 ili 20 godina. U početku joj kupuje poklone, izvodi ju u skupe restorane, odvodi na vikende u skupe apartmane i slično. Djevojčici prija takva pažnja, posebno ako je slabog imovinskog stanja i na taj način sebi osigurava materijalne stvari. Međutim, ubrzo nakon toga, svega dva ili tri mjeseca, taj dečko počinje ju ‘dijeli’ s prijateljima koji joj također kupuju poklone ili daju novac. Poslije nekog vremena, to više nisu dva ili tri prijatelja, nego desetine njih ili više, a ona više i nije u vezi s prvim dečkom u tom lancu “, objašnjava Stančićeva.

Dodaje da kad maloljetna ili mlada djevojka uđe u taj lanac ona teško može iz njega izađe, jer na početku to izgleda zabavno i dobrovoljno, ali poslije ukoliko ne posluša što joj se kaže slijede batine, ponižavanje, ismijavanje i prijetnje.

Na maloljetnu i mladu osobu koja se bavi prostitucijom takvo ponašanje ostavlja mnogobrojne i teške posljedice.

“Moram istaknuti da čak i kad izgleda da je netko dobrovoljno ušao u prostituciju to ne mora biti tako, jer maloljetna ili mlađa punoljetna osoba još uvijek nije dovoljno mentalno zrela da može sagledati posljedice takvog ponašanja. Zato i ne možemo govoriti o dobrovoljnoj prostituciji kod nekog tko ima 16 ili 19 godina. Osobe koje su rano uvučene u sponzorski ili krug prostitucije počinju veoma rano da konzumiraju alkohol, cigarete, lake i teške droge i druge opijate i vrlo brzo postaju fizički i mentalno ovisne o tim sredstvima. Te djevojčice gube samopouzdanje, imaju iskrivljenu sliku o sebi, osjećaju se manje vrijednim, lošim osobama, postaju depresivne i negdje duboko u sebi osjećaju da to nije put kojim trebaju ići, ali nemaju snage da se iz toga izvuku “, rekla je psihologinja.

Sonja Stančić napominje da promjena velikog broja partnera u tako mladom razdoblju života trajno narušava emocionalno stanje osobe, iskrivljuje se slika muško-ženskog odnosa, a seksualni odnos se više ne doživljava kao čin povjerenja već kao sredstvo za postizanje određenih ciljeva.

Iz tima “Akcija protiv side” iz Banja Luke rekli su da u vremenu u kojem živimo ne posvećuje se dovoljno pozornosti kvaliteti odgajanja i obrazovanja djece, te se većinom uskraćuju informacije koje su od značaja za razvoj životnih vještina i samostalnog odlučivanja adolescenata, te osnaživanja njihove osobnosti .

“Mi, kao zajednica, bi se trebali više uključiti u razvijanje socijalnih programa za mlade koji bi pružili dovoljno informacija koje bi utjecale na povećanje znanja i vještina svake mlade osobe”, zaključuju oni. (6yka.com)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.