Proslavljeni kapetan Dinama i Hrvatske, Zvonimir Boban, na Ilindan u svom selu

Dvadeseti dan mjeseca srpnja je brojnim stanovnicima Bobanove Drage, malog sela u općini Grude, koji ne žive na temeljima predaka već ih je život odveo negdje drugdje, prigoda i potreba da dođu i proslave dan svetog Ilije Proroka, zaštitnika sela čiji zvonik-kapelica krasi prapovijesnu gomilu u središtu ovoga mjesta. Nijedan dan u godini ne bude ispunjen pjesmom gangom i pričama iz davnina kao Ilindan.

Najesti se kostila

Tu gdje se štuje Prorok Ilija na njegov dan se sastanu stari i mladi a oni stariji pričaju životne storije svoje mladosti koje su proveli po guvnima i brdima Bobanove Drage. I prečesto se čuje kako bi voljeli još jednom, prije smrti, najesti se kostila i murvi, popiti rujnog vina i čuti gangu, vratiti se sjećanjem i javom u doba mladosti, zaboraviti da su ikada otišli. Jednom pjesnik sa Bune, Puljić mu je prezime, napisa da su prokleta brda Hercegovine, da kostila rađa one godine kada više ne rađa ništa i da je gunj preko nogu zimi bio spas. To je sudbina hercegovačkih sela koju neće zaboraviti nikada oni koji se vrate svom rodnom kraju, barem jedanput u godini ili više puta, prema mogućnostima. U današnje vrijeme se čuje glas iz daleka preko inovativnih čuda moderne tehnologije, ali nijedna fotografija, skype ili facebook, ne mogu zamijeniti osjećaj pripadnosti rodi i porodu.

Zvonimir Boban u svom selu

I proslavljeni bobanjari poput kapetana Dinama i Hrvatske, Zvonimira Bobana koji je prve korake u nogometu pravio na igralištima ovoga sela, dođu u posjetu mjestu gdje su djed i baka sadili duhan, vinovu lozu i ostalo radili što ih isklesa u ljude kakvi jesu ili, ako nisu među živima na ovom svijetu, kakvi su bili. I on oživi običaje koji su bili i jesu pa se igra kartaška igra bela, popije rakija, vino ili sok, do nove prigode, do novoga Ilindana, dogodine. Tko živ bude! A novopečeni nogometaši tada imaju prigodu fotografirati se sa svojim nogometnim idolom koji nađe vremena za poziranje, iako je njegov red da podijeli karte. Tko mu je kriv što je legenda?

2kapetana

Štuje narod podneblja Bobanjskog Boga, sve svece, poštuje i ljude dobre volje i svoje potomke, a ipak se nekako Gromovnik Ilija štuje na posebniji način, bez podcjenjivanja i sa strahopoštovanjem, jer s Ilijom Prorokom, kraljem munja i gromova, oluja i tuče, ne može se nego na taj način. (Dnevni list)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.