Proslavljeni hercegovački duhan pušio je čak i Staljin

Hercegovački duhan poznat je svim građanima Bosne i Hercegovine, no mnogi ne znaju da je on stekao i svjetsku slavu zahvaljujući jednom od najvećih svjetskih lidera – Josifu Visarionoviču Staljinu.

U njegovim biografijama otkriveno da je jedino volio duhan iz cigareta u čijem imenu je riječ Hercegovina, piše srbijanski Nedjeljnik. Zahvaljujući velikoj proizvodnji duhana u Hercegovini tijekom devetnaestog i ranog razdoblja dvadesetog stoljeća, ovaj proizvod je postao cijenjen u mnogim dijelovima svijeta.

U svom romanu Šum vremena, u skorije vrijeme, Julian Barnes je podsjetio cijeli svijet na podatke o jednom od ključnih državnika modernog doba, a u jednom dijelu romana istaknuto je kako je Staljin pušio duhan cigareta nazvanih Hercegovina Flor. Riječ je o duhanu tvornice Java, koja je čak jedan proizvod nazvala prema južnom dijelu BiH – Hercegovina Flor.

Takav status kod ruskog lidera hercegovački duhan stekao je zahvaljujući izbjeglicama iz Hercegovine, koje su sa sobom donijele ovaj duhan na Kavkaz, gdje su ga potom uzgajale.

Upravo taj duhan najviše je volio i Staljin, a iste te cigarete danas konzumira i Sergej Lavrov, šef ruske diplomacije.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.