Prosječna plaća u Republici Srpskoj viša nego u Federaciji BiH

Ekonomiste u najmanju ruku zbunjuju službeni podaci, prema kojima je prosječna plaća u Republici Srpskoj viša nego u Federaciji.

Naime, u Federaciji BiH prosječna neto plaća za ožujak 2020. godine iznosila je 947, a bruto 1.457 KM. S druge strane, u Republici Srpskoj prosječna bruto plaća za ožujak ove godine iznosila je 1.485 KM, piše Avaz.

Neuobičajena informacija

Neuobičajena je ovo informacija jer, prema dosadašnjim podacima, iznos bruto plaće u manjem bh. entitetu nikada nije prelazio onaj u FBiH.

Ekonomist Faruk Hadžić za “Avaz” je kazao da je više mogućih razloga zbog čega je trenutno prosječna plaća u RS viša nego u FBiH.

Kao prvo, u RS topli obrok i prijevoz nemaju status neoporezivih naknada, već su dio plaće radnika, što dijelom podiže osnovicu. Ne treba zaboraviti da je, također, niža stopa doprinosa na plaće u RS, ali uz povećanje porezne osnovice, što je, dijelom, također podiglo prosječnu plaću, pojasnio je Hadžić.

Dodao je da, osim ovih mjera, u RS je minimalna plaća podignuta na višu razinu nego u FBiH te je, također, veći neoporezivi dio, tako da radniku ostaje više novca.

Ne treba zaboraviti i da su prošle godine uvedene mjere da ako poslodavac u RS podigne neto plaću radnika preko određenog razine, država mu vraća i do 70 posto uplaćenih doprinosa. Kada bi se nešto slično provelo i u FBiH, prosječna plaća bi bila sigurno viša, jer dosta radnika u FBiH i dalje dobiva topli obrok, koji ne ulazi u prosjek plaće, naglasio je Hadžić.

Različita metodologija

Akademik Muris Čičić za “Avaz” je kazao da, jednostavno, nije moguće da je u RS viša prosječna plaća nego u Federaciji.

Ako pogledamo makroindikatore, jasno je da je ovo nemoguće. Mislim da se radi o različitoj metodologiji prikazivanja prosječne plaće, točnije onog šta ulazi uopće u plaću. To je ta razlika. Ipak, nikad to nije bila značajna razlika u korist FBiH, ali Federacija znatno intenzivnije raste nego RS. Teško je vjerovati da se baš u ovom razdoblju slabljenja ekonomije dogodi da RS preskoči FBiH, pojasnio je Čičić.

Dodao je da nije moguće da u RS za godinu plaće rastu oko šest posto.

To nije moguće, ako je rast bruto društvenog proizvoda na razinu države za prošlu godinu bio 2,3 posto, onda ne možemo govoriti o rastu plaće od šest posto. Unutar podjele rasta BDP-a opet na Federaciju se odnosi većina, dok na RS otpada trećina, naglasio je Čičić.

Ne vjerujem da je predizborna priča

Ne vjerujem da se radi o manipulacijama jer je u BiH izborna godina. Nisu ovo sad neki izbori zbog kojih bi se išlo na ovakve mjere. Obično se može govoriti da vlast pribjegava manipulacijama statističkim podacima kada su opći izbori u pitanju, kazao je Čičić.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.