Prosječna novinarska plaća u BiH ispod prosjeka – Jabuka.tv

Prosječna novinarska plaća u BiH ispod prosjeka

Prosječna novinarska plaća u BiH je ispod prosjeka primanja u zemlji, jedan je od podataka koji su prezentirani danas na online konferenciji o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regiji, koju je organiziralo Udruženje novinara Srbije (UNS).

Generalno, u BiH visina novinarske plaće često zavisi od vlasničke strukture medija. U tom smislu, novinari koji rade u javnim servisima generalno su bolje plaćeni te imaju bolje uvjete rada u odnosu na one koji rade u medijima u privatnom vlasništvu.

Prema istraživanju UNS-a koje je predstavljeno na konferenciji, u čijem radu su sudjelovali i predstavnici Društva novinara BiH i Udruženja BH Novinari, u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini prosječna novinarska plaća kreće se od 300 do 400 eura. U Hrvatskoj prosječna novinarska plaća je u lokalnim medijima od 500 do 700 eura, tisku 750 do 1.000 i na nacionalnim televizijama između 900 i 1.000 eura.

U Sloveniji je prosječna novinarska plaća oko 1.300 eura.

U Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini je prosječna novinarska plaća ispod prosjeka primanja u zemlji. Dok je, recimo, u Sloveniji prosječna novinarska plaća iznad prosječne slovenačke plate.

Kada je riječ o broju medijskih radnika, odnosno novinara u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i Sjevernoj Makedoniji ne postoji službeni podatak.

Kada je u pitanju BiH, kao najveći problemi istaknuti su nepoštovanje novinarske struke, slobode mišljenja, objektivnosti i istinitosti izvještavanja. Dalje je istaknut loš materijalni status većine novinara i novinarki u BiH čija su primanja niža od državnog prosjeka, neadekvatna primanja u odnosu na obujam posla, potpisivanje ugovora na određeno vreme i višegodišnji rad na crno.

Ekonomska ovisnost o poslodavcu često se koristi kao oblik ucjene, a posljednjih godina sve je izraženiji i problem profesionalne (ne)solidarnosti među samim novinarima i vlasnicima medija.

Istraživanje je nastalo u okviru projekta “Biti novinar – Konferencija o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regiju”.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.