Prosječan kvocijent inteligencije bh. građana među najnižima u Europi

Jakub Marian, češki matematičar i lingvist je na svom blogu objavio kartu koja je nastala prema statističkim podacima iz 2007. godine, a prema kojima je sastavio listu zemalja Europe i prosječnu inteligenciju njenih stanovnika.

Statistički podaci koji su korišteni objavljeni su u radu “G faktor međunarodnih usporedbi kognitivnih sposobnosti” Heinera Rindermanna.

“Kvaliteta edukacije uvelike utječe na rezultate testova inteligencije pa niži IQ ukazuje na manji pristup kvalitetnoj edukaciji, a ne na prirođenu inteligenciju. Također, uvjeti testiranja utječu na rezultate: bogatije zemlje češće će omogućiti bolje uvjete prilikom testiranja.U ovim je statistikama Kosovo dio Srbije i Krim dio Ukrajine. Nažalost, nije bilo podataka za Crnu Goru “, piše Marian.

Nažalost, prema ovoj karti, BiH i ne kotira baš dobro. Naprotiv.

europe-iq

(RadioSarajevo.ba)

Nema komentara

  • s koliko mi “vješina” preživljavamo mislim da imamo najveći kvocijent inteligencije u Europi, jer ukoliko se ne varam def.inteligencije glasi: “sposobnost snalaženja u novim situacijama”…tako da je ovaj test notorna glupost…prije bi se mogao nazvati kvocijent stečenih znanja ili tako nešto nikako kvocijent inteligencije..ili novinari opet pišu/prevode gluposti (što i inače imaju običaj)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.