Proračunskim korisnicima u ŽZH uplaćen prvi dio regresa u visini od 300 KM

Proračunskim korisnicima ŽZH jučer je uplaćeno 658.417 KM na ime regresa za ovu godinu. Riječ je o prvom dijelu regresa koji iznosi 300 KM po proračunskom korisniku, dok će odlukom Vlade ŽZH-a preostali dio ove naknade za korištenje godišnjeg odmora biti isplaćen u prosincu.

Kako je odlučeno na sjednici Vlade ŽZH, regres za ovu godinu će biti obračunat u iznosu od 50% od prosječne neto plaće isplaćene u FBiH u posljednja tri mjeseca prije isplate, što iznosi oko 435 KM. Podsjetimo, prošle godine proračunskim korisnicima u ovoj županiji isplaćen je regres u visini od 425 KM, s tim da im je prvi dio na računima bio u kolovozu, navodi Večernji list.

Kako stoji u obrazloženju te odluke, pravni temelj za njezino donošenje sadržan je u Zakonu o izvršenju proračuna za 2018. godinu, gdje je propisano da osnovicu za obračun plaće, visinu naknade za topli obrok i visinu naknade za korištenje godišnjeg odmora utvrđuje Vlada ZHŽ-a na prijedlog Ministarstva financija i članka 10. odluke o naknadama iz osnove materijalnih prava zaposlenih kod korisnika proračuna u ZHŽ-u.

Tim člankom je propisano da zaposleniku pripada naknada na ime korištenja godišnjeg odmora – regres te da će Vlada, ovisno o priljevu sredstava u proračun, za svaku proračunsku godinu posebnim aktom utvrditi visinu i način isplate naknade na ime korištenja godišnjeg odmora.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.