Proračun ŽZH: Veće rodiljske naknade, besplatni udžbenici i asistenti u vrtićima

Besplatni udžbenici za osnovce, veće rodiljske naknade, više novca za poticaje u poljoprivredi, kao i za kapitalne projekte u četirima lokalnim samoupravama – samo su neke od karakteristika proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2019. godinu.

Naime, krajem prošlog tjedna Skupština ŽZH usvojila je proračun županije za 2019. godinu, planiran u iznosu od 85,994.142 KM.

Demografske mjere

U odnosu na izmjene i dopune proračuna ŽZH za 2018. godinu, usvojeni proračun veći je za 1,818.530 KM, navodi Večernji list.

Kako navode iz Ministarstva financija ŽZH, tekući prijenosi općinama za sufinanciranje prijevoza učenika ove godine uvećani su sa 700.000 KM na milijun konvertibilnih maraka.

Tekući prijenosi za osiguranje besplatnih udžbenika za osnovce uvećani su na 390.000 KM.

Ovim sredstvima bit će omogućeni besplatni udžbenici za sve učenike od prvog do petog razreda osnovne škole u ovoj županiji, dok je prošle godine to bilo omogućeno samo prvašićima, rekao je za Večernji list BiH ministar financija ŽZH Toni Kraljević.

Kraljević je istaknuo i kako ove godine ŽZH prvi put uvodi asistente za djecu s poteškoćama u razvoju u vrtiće.

Unatoč ograničenim fiskalnim kapacitetima županije i nastavku saniranja dugova iz prethodnih razdoblja, u proračunu ŽZH za 2019. godinu ipak su osigurane dodatne 122.000 KM za asistente u četirima javnim vrtićima na prostoru županije, navodi Kraljević, podsjetivši kako je ŽZH prva uvela asistente u nastavi te ih je trenutačno u školama na prostoru županije zaposleno 73.

Kada je riječ o rodiljskim naknadama, ova je stavka uvećana s 990.000 KM na 1,2 milijuna KM.

Kapitalni projekti

Podsjetimo, Županija Zapadnohercegovačka već neko vrijeme radi na jačanju demografskih mjera.

Kada je riječ o tekućim rashodima, i u ovoj godini najviše se novca izdvaja za plaće i naknade zaposlenih

Sukladno tome, nezaposlenim majkama u proteklom razdoblju potpora koju primaju od županije za svako dijete podignuta je na 2.000 KM. Povećavanjem ove stavke u ovogodišnjem proračunu omogućit će se još veća potpora nezaposlenim rodiljama u županiji.

Budući da je poljoprivreda jedna od okosnica razvoja ŽZH, stavka koja se odnosi na poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju uvećana je s 1,000.000 KM na 1,200.000 KM.

Ove godine iz županijskog proračuna izdvajaju se značajno veća sredstva za tri općine i Grad Široki Brijeg.

Tako su tekući prijenosi za objekte vodnog gospodarstva uvećani s 850.000 KM na 1,100.000 KM.

Uz navedena sredstva za objekte vodnog gospodarstva, ŽZH daje veliku potporu kapitalnim projektima u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Širokom Brijegu.

Tako kapitalni prijenosi drugim razinama vlasti, koji su u proračunu 2018. iznosili 600.000 KM, a rebalansom uvećani na 1,000.000 KM, u proračunu za 2019. iznose 1,500.000 KM, odnosno uvećani su za pola milijuna KM.

Kada je riječ o tekućim rashodima u ovoj godini, i dalje se najviše novca izdvaja za plaće i naknade zaposlenih.

Tako je samo za bruto plaće proračunskih korisnika planirano 43,429.395 KM.

Planirana sredstva za bruto plaće zaposlenih nisu se znatno uvećala u odnosu na izmjene i dopune proračuna za 2018., zaključeno je u obrazloženju proračuna za 2019.

Usvojen Proračun ŽZH za 2019. godinu, ali bez prisutnosti medija

(www.jabuka.tv)


32 komentara

  • E to je pitanje svih pitanja ???Doslo je vrijeme nadam se da se i prosvjetari obuku barem jednom markirano kao dosta ucenika ili kao vi svi u zupaniji i opcini.Doslo je vrijeme nadam se i da poprave krntije od auta itd.Kad smo kod ovih rodiljskih naknada povecanih,koliko sad iznose nista ne rece???

 • Kome to kad sve ode u njemacku,babe nemogu radat ,diste bili ranije .KASNO STE SE SJETILI JEDINO AKO TO NECETE SVOJOJ DICI IDPLACIVAT I DAVAT.

  • Sto babe , muski nit mogu nit su ikad mogli rodit.Babe su se naradjale i sad cuvaju unucad.Nije istina da sve ode.Oko mene samo sest osoba otislo pojedinacno i ni jedna cijela obitelj.Nije istina da su samo didovi ostali u susjedstvu ima nekoliko trudnih zena , a nisu u radnom odnosu.Vjerujte mi jer zivim u jako naseljenom kvartu sirokog.Ova je odluka odlicna , puno toga treba maloj djeci.

   • neznam di ti prijatelju živiš, al evo npr Vagan a sad odokativno brojim ima 200 tinjak kućanstava i u zadnjih par godina (cca od 2015) je vani, a pod vani misli prvenstveno na Njemačku i Irsku otišlo preko 50-tak ljudi, da ih sada ne nabrajam poimenice možemo se čuti privatno pa ti ih nabrojim , naravno ako te to zaista zanima, ima kuća di su svi muški sinovi (po 3,4) otišli odavde, ima ih dosta visokoobrazovanih al ovdje nemaju prilike il ne žele raditi za 500-600km kao dostavljači il konobari, evo jedno pitanje svih pitanja: (namjerno velika slova): SVAK OD VAS ZNA NEKOGA KO RADI U HT-U, HP-U, EP, OPĆINI, ŽUPANIJI: NEK NETKO OD NJIH POKAŽE NATJEČAJ NA KOJI SE JAVIO I ZADOVOLJIO PA DOBIO POSAO…NEĆETE JER NATJEČAJA NIJE NI BILO!!!….tako da prijatelju odlaze ljudi i odlaziće, a dječica od periguzana sve više pune naše škole jer njihove mame i tate rade u našim firmama sve više jer naši odlaze…kome zahvaliti ZNA SE….

 • Ko ce davati place asistentima u vrticima
  Zakon o predskolmom u ZZH jos nije usvojen
  Koeficijenti za place se ne slzu sa obracunom placa
  Odgojitelji u vrticima ( pogotovo u sirokom) imaju sramotno niske place i neredovite.
  Dobro bi bilo draga gospodo iz ministarstva prosvjete da malo povedete racuna o vrticima inace, a naravno i da posaljete i angazirate asistene
  Da stavite u vrtice na celo sposobne, znanjem potkovane ljude, ljude koji komuniciraju sasvojim djelatnicima, koji pricaju o radu, programima i svim bitnim stvarima koje doprinose razvoju vrtica kao ustanove.
  A vi imate ljude podobne, koji vrse svoju samovolju, koji se nece ili ne znaju izboriti za vrtic, za djelatnike, za realizaciju projekata…
  Dakle , bilo bi dobro da iz zupanije poteknu i neke osnovne i zakonom pripadajuce stvari vezane za vrtic, uz osnivaca opcinu koji bi financijski pogotovo treba biti potpora u realizaciji rada vrtica.

 • Trazit cete vi dragi moji i dicu i obitelji , i davati besplatne udzbenike i besplatne katre za autobus.
  I povecavati porodiljne naknade i puno toga…
  Samo se bojim da kasnite, a sto vrime vise tece sve manje cete imati kome davati
  Obitelji iseljavaju, djece se manje rada, skole se zatvaraju po selima, a i u gradu je manje dice u skolama..
  A vi koda zivite u tunguziji pa ne vidite crveni alarm
  Eeee nek je vama dobro, a sta cete i vi kad, je samo vama dobro a susjed vam za kruh nema ili susjeda vise nemate..

 • Nikog ne vrijedam, ali mi smo županija sa naj manjim plaćama,,,,,sazada drugi,,,a najskuplja u svemu od goriva ITD,,ITD,,,ITD,,,,,,,

 • Povećanje za prijevoz a učenika manje zbog čega!?
  Treba li napokon povećati plaće pamtite li kad su povećane ako ono vraćenje otetog ne smatrate povećanjem

 • Obećanje ludom radovanje! Zivi bili pa vidili! Lijepo za asistente u vrticima,potrebno bi bilo i pedagog,logoped,psiholog…ako cemo ici prema naprijed! Ajde da vam vjerujemo. Ali krajnje je vrijeme da tim zenama date ono sto im pripada,placa onakva kakva vam je svim djelatnicima u drustvenim firmama po stupanjskom obrazovanju,a ne onakve kakve je odredila uprava vrtica,kako se njima prohtjelo. Za Bozic dobijaju placu za 10 mjesec. Zbog nesposobnosti rukovodećih ispastaju zene koje su ulozile u svoje znanje i vrijeme i novac. J

  • Tako je vrtić je više nego potreban i treba djelatnike vrtića platiti po stručnoj spremi.
   Vrtić na Zorićevini je idealan i potreban.Djeca u njemu imaju centralno grijanje a u ostalim su neučinkovite klime ,ima prostorije i prostor,i veliki vanjski prostor i sadržaj koji bi svaki vrtić trebao imati kao i sve sadržaje.
   Da ga nema trebalo bi vrtić napraviti baš onakvog kakav smo naslijedili.

 • Ostani tuuu, tu je tvoja mati
  Ja i žena radimo u privatnika, skupa imamo 2,400 KM. Vani sam bio i zarađivao toliko eura, ali na kraju na isto dođe, samo sam u Austriji bio građanin drugog reda

 • Usvojen je novi razvojni proračun ŽZH za 2019. godinu. Ovako mogu nasloviti svaki proračun za bilo koju godinu jer ga usvajaše uvijek ista partija i isti udbaški članovi. Ima li se što nadodati? Naravno da nema i pitanje je samo retoričko za one koji odoše, a za one koji ostaju, zaboli ih ku’ac jer njima to dobro paše.

 • Ajde napravite nam nogostupe i rasvjetu od male škole prema oklajima i ostalim ulicama u gradu,
  Jbga.ga dan pare ste davno za to dobili

 • Ajde ne serite kome ste dali besplatne udžbenike dali ste samo po jednu knjigu iz hr. I m-m a koriste se po 4 knjige iz samo tih predmeta za prvo i dr. Polugodište radne bilj. I radni listovi plus još tri predmeta
  Za te vaše besplatne knjige morali smo izdvojiti još 130km eto toliko o besplatnim knjigama,
  I naravno rečeno je bilo je osigurano ali eto kao nestalo je sredstava i tako će opet biti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.