Propali pregovori s MMF-om: BiH ostaje bez aranžmana od 1,5 milijardi KM

Rokovi koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio bh. vlastima za usvajanje pisma namjere su istekli, tako je novi aranžman od 1,5 milijardi KM ostao nedostižan za sve one koji su ga već upisali i potrošili u Proračunima za 2021. godinu.

Brojne sjednice Fiskalnog vijeća nisu dovele do približavanja stavova, a pregovarači iz Republike Srpske bježali su i od uvjeta međunarodnih kreditora – Registra računa fizičkih lica. Kako registar predviđa da institucije na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije o vlasnicima računa tako dobro upućeni kažu da pravi razlozi za protivljenje iz RS-a nema nacionalnu već financijsko-kriminalnu pozadinu, piše Klix.ba.

Kako je ovaj sarajevski portal ranije pisao domaćim vlastima postavljeni su brojni uvjeti, a sredstva MMF-a usko su povezana s sredstvima Europske unije za makrofinancijsku pomoć od 250 milijuna eura. Kako nema dogovora oko pisma namjere i MMF će pričekati i vidjeti što će biti s EU zaduženjem, a izgledna je uspostava međunarodne komisije za monitoring utroška sredstava.

Izvjesno je i da će MMF svoje rokove produžiti, ali postavlja se pitanje što će biti s proračunima svih razina vlasti koji su sredstva od novog aranžmana MMF-a već ugradila u svoje prihodnovne strane.

Novi aranžman Bosne i Hercegovine s MMF-om drastično bi povećao zaduženje BiH, posebno u kontekstu ranijih zaduženja u 2020. godini, a dio ekonomske struke negativnim je ocijenio način kako vlast pristupa tim sredstvima traživši od međunarodnih kreditora barem jasna uvjetovanja posebno u domeni javnih nabavi, zapošljavanja, borbe protiv korupcije.

Država se u međuvremenu zadužila se kod Europske unije za 250 milijuna eura makrofinansijske pomoći, a detalji tog sporazuma zaključenog posljednjeg dana prošle godine ostali su skriveni široj javnosti, posebno je zanimljivo da se kao uvjeti navode i promjene zakona o VSTV-u te poreznih propisa.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.