Pronatalitetna politika: Starijim parovima novac, mlađim stanovi

Gradska uprava Trebinje u 2019. godini planira uvećati beneficije za pronatalitetnu politiku i porodicu uopće, pa će za novosklopljene brakove u kojima je jedan partner stariji od 38 godina u ovoj godini izdvojiti 90.000 konvertibilnih maraka.

Kada je projekt pokrenut, u 2017. godini ovakve benefite su ostvarila svega dva bračna para, ali se taj broj u prošloj godini popeo na 16 parova. Za ovu će se godinu, ukoliko bude potrebno, izdvojiti i više od planiranih 90.000 KM, pišu Nezavisne novine.

Za ove je parove bitno da su stalno naseljeni u Trebinju u posljednjih godinu dana, oboje ili jedan od supružnika, i da je jedno od njih starije od 38 godina, dok visinu primanja određuje njihov socijalni status, tako da, ako su nezaposleni, mogu ostvariti sredstva u visini od 12.000 KM i to dobivaju u 18 jednakih rata, kaže Mirko Ćurić, v.d. gradonačelnika Trebinja.

Iako se ne može predvidjeti koliko će takvih parova biti u ovoj godini, on kaže da novca neće nedostajati, kao što neće nedostajati novca ni za subvencioniranje stanova za mlade bračne parove i pomoć za 142 učenika iz ruralnih područja, koliko ih dobiva naknadu za ovu školsku godinu.

Kako doznaju Nezavisne, 4. veljače zakazana je javna licitacija za prodaju zemljišta, odnosno odabir investitora za gradnju zgrade za mlade bračne parove, pri čemu investitor ne može ponuditi cijenu stana višu od 1.250 maraka s PDV-om po kvadratu, što je znatno povoljnija cijena od tržišne.

U Gradskoj upravi podsjećaju da su već odabrali banku koja će parovima osigurati povoljne kredite, napravljena je lista bračnih parova zainteresiranih za ovakvu kupovinu stana, tako da preostaje još pronaći investitora i sama gradnja.

Mi smo u gradski proračun i ove školske godine uvrstili i djecu koja žive u ruralnom području, a takvih je 142, bez obzira na to jesu li im roditelji zaposleni ili ne, s tim da oni sa zaposlenim roditeljima primaju po 50 maraka, oni kojima radi jedan od roditelja imaju po 75 maraka, dok oni čiji su roditelji nezaposleni dobivaju mjesečno po 125 KM, pojasnio je Ćurić.

Kaže da se ovaj program nastavlja i u drugom polugodištu školske 2018./19. godine, kao i program subvencioniranja gradske djece bez jednog ili oba roditelja i ove naknade dobivaju dok traje školska godina.

On podsjeća da su lokalne vlasti u 2016. godini započele nove pronatalitetne programe, najprije pomažući roditeljima s problemima steriliteta, ali i darovima za novorođenčad, tako da danas svako novorođeno dijete u Trebinju od lokalne uprave ima subvencije od 150 do 2.400 KM pomoći, ovisno od socijalnoga statusa obitelji.

Zlatnik za prvu bebu

Mirko Ćurić, v.d. gradonačelnika Trebinja, malenom Jakovu Kašikoviću, prvoj bebi rođenoj u ovoj godini u trebinjskom porodilištu, po tradiciji je darovao zlatnik.

On je i ovom prilikom istaknuo da novca za brigu i školovanje djece neće i ne smije nedostajati u lokalnoj kasi.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

 • Prije nego sto mlade mame zatrudne i pocmu ici na preglede ginekologu neka zalijepe markicu 20 km… Kome, zasto itd. Nitko ne zna. Toliko o pronatalitetnoj politici nasih lopova…

 • help
  ljudi pomozite
  ne treba mi lova , treba mi vaša ideja
  naime
  otišao sam na rad u irsku
  u selu je ostala prazna kuća , a od čeljadi samo kučibaba u čatrnji
  kako da odvedem kučibabu u irsku, njihove čatrnje su uvijek pune vode
  u bidonu
  u pletari
  kako da izbjegnem carinu
  da li moja kučibaba spada pod migrante,
  možda mogu da joj izvadim putovnicu, a opet šta oni u zagrebu znaju šta je kučibaaba

  žurno očekujem vaše ideje i savjete
  hvala

 • Sta rec na ovo,nego svaka cast! Kad ce ovi nasi politicari zapocet nesto ovako? Kakva je njihova pronatalitetna politika? Misle li oni imalo na buducnost ovog naroda,mladezi,djece?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.