Pronašli ruševine drevnih Maja: “Tu je živjelo 10 milijuna ljudi!”

Znanstvenici su otkrili područje za koje pretpostavljaju da su živjeli milijuni pripadnika drevne kulture Maja. Pomoću tehnike zračnog mapiranja za koje se koristi laser uspjeli su pronaći desetke tisuća majanskih kuća, obrambenih struktura i piramida u gustim džunglama regije Peten u Gvatemali.

Među otkrićima se nalaze poljoprivredna polja i kanali za navodnjavanje industrijske veličine. Istraživanje procijenjuje kako je u Majanskoj nizini moglo živjeti oko 10 milijuna ljudi, što znači da je bilo velike potražnje za hranom.

To je dva do tri puta više ljude nego što se prije smatralo, izjavio je Marcello A. Canuto, profesor antropologije na Sveučilištu Tulane.

Tehnika mapiranja koju su koristili, Lidar, koristi svjetlost pulsnog lasera koje se odbija od tla i otkriva što se sakriveno među raslinjem. Pokazalo se da su Maje imale 95% obrađene površine te da im je zemlja bila kultivirana.

Njihova je zemljoradnja bila znatno intenzivnija i samim time je mogla hraniti puno više ljudi nego što smo to da sada mislili, rekao je Francisco Estrrada-Belli, profesor asistent na Sveučilištu Tulane.

Osim značajnih poljoprivrednih zemljišta, Maje su na novootkrivenom području imale i ceremonijalna središta s velikim trgovima i piramidama.

Lidar je pronašao i građevinu za koju znanstvenici tvrde da bi trebala biti majanska.

Radi se o citadeli na vrhu brda koja ima sustave opkopa i grudobrana… kada sam otišao tamo, neki su bili visoki i do devet metara, rekao je Thomas Garrison, profesor asistent na koledžu Ithaca u New Yorku. Dodao je kako se osjeća pomalo blesavo obzirom da su se građevine skrivale njima ‘pred nosom’ cijelo vrijeme, piše Guardian.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.