Pronađeno ukradeno srce francuske kraljice

Francuska policija pronašla je zlatni kovčeg koji sadrži srce kraljice Anne od Bretanje, francuske kraljice koja je umrla prije više od pola tisućljeća.

Relikt iz 16. stoljeća s kraljevskim srcem bio je ukraden prošlog tjedna, zajedno s drugim povijesnim predmetima iz muzeja u Nantesu. Policija je strahovala da će zlatni kovčeg biti rastaljen kako bi se zlato moglo prodati.

Policija je uhitila dvojicu muškaraca koji su ih u subotu odveli do mjesta gdje su zakopali kovčeg, u gradu Saint Nazaire na zapadu Francuske. Kovčeg je težak 500 g, s natpisom na starofrancuskom.

Artefakt zamalo rastaljen za vrijeme Francuske revolucije

Kraljica Anne bila je jedina žena koja je dvaput okrunjena u Francuskoj. Imala je reputaciju jedne od najbogatijih žena u Europi i bila je zaručena za mladog engleskog princa Edwarda. Međutim, princ je nestao kao mladić, zajedno sa svojim bratom Richardom. Za njihovu smrt uglavnom se krivilo njihovog ujaka, kralja Richarda III.

Anne se potom udala za francuskog kralja Charlesa VIII. 1491., a nakon njegove smrti za njegovog nasljednika Luja XII. 1498.

Bretanjske vlasti ranije su apelirale na lopove da vrate neprocjenjivi artefakt jer su bili uvjereni da ovi nisu bili svjesni njegove povijesne vrijednosti. Kovčeg sa srcem je inače zamalo rastaljen 1789. nakon Francuske revolucije, ali to se ipak nije dogodilo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.