Pronađene opasne tvari u mlijeku Vindije i Dukata

Ministarstvo poljoprivrede povuklo je s tržišta RIAL tunu jer je u njoj pronađena povišena razina histamina. U mlijeku su našli veću koncentraciju Aflatoksina M1.

Ministarstvo poljoprivrede je na svojim službenim stranicama izvijestilo kako se s tržišta povlači nekoliko vrsta mlijeka proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d. Kako su izvijestili, sumnjaju na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1, na koju su ih upozorili s tržišta BiH. Aflatoksin M1 (AFM1) potencijalno je karcinogen za ljude, te njegova prisutnost u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

–  Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače – stoji u službenom priopćenju.

S tržišta su povučeni sljedeći proizvodi:

Vindija:

– trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 03.07.2013.

– UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat:

trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013.

trajno mlijeko „Lagano jutro“ 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.

Ministarstvo je obavijestilo potrošače i kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlažu potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza.

U istu svrhu, i tvrtke Vidija d.d. i Dukat d.d. također su poduzele sve aktivnosti, koje uključuju uzorkovanje mlijeka svojih dobavljača kako bi iste izlučile iz proizvodnje.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje. Po novim saznanjima, Ministarstvo poljoprivrede pravovremeno će obavijestiti javnost, stoji u priopćenju.

Dukat je objavio kako je izvor mikotoksina nesukladna stočna hrana korištena na farmama muznih krava. Istaknuli su kako su obustavili otkup mlijeka sa svih farmi muznih krava kod kojih se utvrdi povećana koncentracija mikotoksina.

S tržišta povukli i RIAL-ovu tunu

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako su s tržišta povukli i RIAL-ovu tunu u salamuri.

– Hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu zaprimljena je 7. veljače – stoji u ptiopćenju. Utvrđeno je kako proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača. Ljudima koji su taj proizvod kupili savjetuje se da ga ne konzumiraju.

Podaci o proizvodu:

Proizvod: RIAL – tuna komadi u salamuri

Pakiranje: konzerva (160 g)

Datum proizvodnje: 10.2012.

Rok trajanja: 10.2015.

Br. serije/Lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY

Zemlja podrijetla: Tajland

(24sata.hr | Jabuka.tv)

3 komentara

  • Pa naravno da je “pronađeno”. Sve sto je Hrvatsko je kancerogeno, sad treba kao kupovati strano: Meggle ili sta vec… Imam 34 godine i itkako znam za sebe u kuci je Vindija Zbregov mlijeko i ne namjeravak kupovati nesto drugo. Toliko od mene, ugodan dan

  • SAD ĆE DOĆI JEDNO NOVO MLIJEKO NA NAŠE TRŽIŠTE PA MU TREBA NAPRAVIT MJESTA,JEDEMO MI I PIJEMO PUNO GORIH STVARI PA NIKO NAM NIŠTA NEGOVORI,DA BAR HOĆE OVAKO ZA SVE REĆI ,ALI NIJE TO U INTERESU SAMO PONEKAD KADA TREBA NEKOGA OBLATIT ILI STVORIT SEBI MJESTO,NA POLICI.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.