Pronađen prsten s likom Dobrog Pastira star 1.700 godina

U Izraelu je otkriveno na stotine arheoloških predmeta u posljednjih nekoliko mjeseci tijekom morskih iskapanja u Mediteranu. Među njima je zlatni prsten star 1700 godina na kojem je ugraviran lik Dobrog Pastira, alegorija Isusa Krista.

Izraelski arheolozi posljednjih mjeseci napravili su rijetko i iznimno otkriće! Prilikom iskopavanja kod Cezareje, između Tel Aviva i Haife, gdje su dva broda potonula prije otprilike 1.700 godina, istraživači su pronašli mnoštvo raznih artefakata, uključujući osmerokutni zlatni prsten ukrašen zelenim dragim kamenom. Ali najnevjerojatniji dio ovog prstena je slika uklesana na kamenu: mladi pastir u tunici koji na ramenu nosi ovna ili ovcu. Ikonografija prstena ne dovodi u pitanje identitet subjekta: to je prikaz Isusa Krista kao Dobrog Pastira, objavila je Aleteia.

Helena Sokolov, kustosica zadužena za djela u Izraelskoj upravi za antikvitete (IAA), potvrđuje da je to doista slika Dobrog Pastira. Slika je rijetka ikonografija za prsten, ali inače raširena u ranim stoljećima kršćanstva. Katakombe Priscile u Rimu pokazuju široku upotrebu slike (čuvaju jednu od najstarijih slika Krista prikazanog kao Dobrog Pastira). Zbog svoje male veličine prsten je sigurno pripadao ženi. Njegovo otkriće uz obalu Cezareje nije iznenađujuće, jer je grad nekoć bio lokalni glavni grad Rimskog Carstva u trećem stoljeću. To je bilo vrijeme kada se kršćanstvo uvelike širilo, “posebno u mješovitim gradovima poput Cezareje”, kazala je, prenosi Nedjelja.ba.

Naziv koji se daje Kristu “Dobri Pastir” – aludira na Kristove riječi u Evanđelju po Ivanu (Iv 10,11): Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Također podsjeća na Psalam 23: Gospodin je moj pastir, neću htjeti. On me tjera da legnem na zelene pašnjake….

U vrijeme dok su kršćani još bili žestoko proganjani, te su alegorije dopuštale Kristovim apostolima da se prepoznaju i posvjedoče svoju vjeru, a pritom su ostali diskretni. Doista, Rimljani su već koristili ovu sliku dobrog pastira u svojim pogrebnim obredima ukrašavajući svoje grobnice mladim pastirom među svojim ovcama. Ova slika simbolizirala je zagrobni život ispunjen mirom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.