Promocija knjige Martine Mlinarević iznenada otkazana u Čitluku

Promocija knjige “Huzur” književnice Martine Mlinarević iznenada je izbačena iz programa festivala Evergreen Fest u Čitluku, iako se nalazila na svim plakatima, u najavama i službenom programu.

Ova odluka šokirala je autoricu dok je putovala s nezaboravnog druženja sa publikom u Varaždinu na drugo druženje u Požegu. Kao objašnjenje za ovaj potez organizatori festivala su joj kazali kako imaju ogromnih problema zbog tog nastupa i da su ga morali otkazati zbog prijetnji dobijanih od ljudi, ali i sponzora.

Festival koji traje mjesec dana, godinama, na kojem se izmijenja stotine izvođača, performera, umjetnika, festival Hercegovine, iz mog komšiluka, ima za problem moju književnu večer. Uz udaljavanje mojih knjiga iz hercegovačke knjižare prije par mjeseci, ovo je novi izravni udar na moj rad i egzistenciju u okruženju u kojem živim, gdje mi je rad i egzistencija apsolutno onemogućena, napisala je na svojoj Facebook stranici ova autorica.

Svoje liječenje je kako kaže, financirala isključivo prodajom knjiga i zahvaljujući sjajnim čitateljima koji su uz nju bili od početka, kao i bliskim prijateljima, ali da i pored svega što je prošla u zadnjih godinu i pol nije odustajala, već je iz svega izašla nikad jača, prenosi Klix.ba.

A bagru i boli samo to. Kad iz svakog pakla kojeg ti priređuju izlaziš neokrznuto. Bagra ne zna da je prekjučer jedan divan čovjek došao iz Drniša sve do Varaždina samo da me čuje na predstavljanju knjige, jer me ranije nije mogao nigdje bliže potrefiti. Bagru i bole sva otvorena vrata na koja nailazim gdje god dođem, da mi silom pokušavaju vrata mog zavičaja zatvoriti, napisala je književnica dodavši da je njena kuća svugdje gdje spusti kovčege i da će se njen glas čuti dalje od njihovih sponzorskih novaca i mizernih prijetnji.

Navela je, između ostalog, da je o novom šikaniranju i napadu na nju obavijestila i Američko veleposlanstvo i Lars-Gunnara Wigemarka iz EU koji su je odabrali za jednu od najinspirativnijih žena u globalnoj kampaniji Europske unije “Inspired by Her”.

Ćerat ćemo se još. Jer na veliku žalost isljednika, nalazi od liječnika su mi sjajni. A spektakl zvan “Promocija knjige u Čitluku” održat ćemo u jednom drugom gradu. I bit će festival i bit će sloboda. Riječ koju prezirete, jer o njoj ništa ne znate, poručila je Mlinarević.

Mlinarević se od 2017. godine borila s rakom dojke i prošla nekoliko operacija. Nakon jedne od njih javno je pokazala kako izgleda nakon mastektomije i poslala snažnu poruku svim ženama svijeta da “budu žene i kad im naoko uzmu sastavni dio žene”.

Anđelko i Mirko moji su prijatelji koji organiziraju sjajan festival u Čitluku zadnjih godina, Evergreen Fest, koji je…

Posted by Martina Mlinarević Sopta on Thursday, 15 August 2019

(www.jabuka.tv)