Promocija knjige “Ganga – s izvora glas” na Goranačkom kulturnom ljetu

U sklopu Goranačkog kulturnog ljeta, u utorak 14. kolovoza održat će se predstavljanje knjige i nosača zvuka “Ganga – s izvora glas”.

Nosač zvuka je antologija gange od Cetine do Neretve na kojemu gangu izvode dvadeset i dva gangaša i jedna gangašice. Knjiga, s druge strane, donosi znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, podjeli gange prema vrstama…

Jure Miloš, urednik i voditelj cijelog projekta istaknuo je u razgovoru za portal Jabuka.tv da će se predstavljanje ove knjige na Goranačkom ljetu održati godinu dana nakon velikog predstavljanja u Grudama.

Do sada je knjiga predstavljena nekoliko puta, u Zagrebu, Splitu, Mostaru, a u tijeku su dogovori za još neka predstavljanja, kazao je Miloš ističući kako je cijeli projekt zamišljen da se i u pisanom obliku donesu spoznaje o gangi za sve one koji žele pomnije izučavati gangu.

Ljudi koji prate gangu, koji je slušaju i izvode je, kažu da su na CD-u zaista vrhunske gange. Drago mi je što me i nakon godinu dana izvedbe na CD-u zadovoljavaju. To je pokazatelj da nisu loše otpjevane. No, nije na meni da se na kritičan način odnosim prema onome u čemu sam sudjelovao, dodao je Miloš za portal Jabuka.tv.

Predstavljanje knjige u sklopu Goranačkog kulturnog ljeta održat će se u parku Goranci od 20 sati, a u programu sudjeluje autor knjige Ante Kraljević, radijski voditelj Tomislav Matković, doc. dr. Lidija Vladić Mandarić, pročelnica Studija glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

Monotonija predstavljanja razbijat će se gangama gangaških skupina iz Gruda, Posušja, Širokog Brijega i Mostara, zvukom gusala i nastupom HKUD Goranci, istaknuo je Miloš dodajući kako će program biti i u predstavljačkom i u izvedbenom smislu šarolik za sve one koji dođu na ovu promociju.

Podsjećamo kako je UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. uvrstio gangu na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.