Prometne kazne u Europi: Ove zanimljivosti sigurno niste znali – Jabuka.tv

Prometne kazne u Europi: Ove zanimljivosti sigurno niste znali

Možda tema nije baš za rubriku vjerovali ili ne, jer smo po pitanju prometnih kazni već navikli na sve i svašta, no svakako vrijedi pročitati ove zanimljivosti.

Već smo pisali o neobičnim prometnim pravilima u raznim europskim i svjetskim državama, a Njemački autoklub (ADAC) prikupio ih je još pa idemo i njih spomenuti – pogotovo stoga što se odnose na europske države u koje često putujemo.

Dobijete li kaznu za nepropisno parkiranje možete je platiti u najbližem tobacco shopu. Platite odmah jer će nakon par dana kazna porasti.

Padne li kiša, u Francuskoj na cestama vrijede drugačija ograničenja brzine – tamo gdje je bilo 90 km/h morate voziti 80 km/h, na autocestama umjesto 130 km/h morate voziti 110 km/h. Svojem vozačkom nagonu zapovjedite da se primiri.

U Italiji su rigoroze kazne za one koji piju alkohol i voze, odnosno one koji imaju više od 1,5 promila.

Kazne idu i do 6.000 eura, a ovisno o težini prekršaja vozačima može biti oduzet automobil i prodan na aukciji (ako je vozač i vlasnik automobila), piše Revija HAK.

Ako u Austriji pozovete policiju na očevid prometne nesreće, a mogli ste podatke razmijeniti sami, platit ćete kaznu od 36 eura. Ta se kazna zove taksa plavog svjetla.

Ozbiljni prometni prekršaji (vozite li 40 km/h više od ograničenja brzine) koštaju i u Švicarskoj. Kazna je oko 9.300 eura.

Za neki oblik cestovnog ludila (samo ga tako možemo nazvati), jurnjavu, divljanje, bijeg policiji platit ćete zatvorskom kaznom od najmanje godinu dana i zapljenom vozila. Nikomu se ne oprašta.

Španjolska ima slične propise kao i u BiH te Hrvatskoj – platite li kaznu u roku 20 dana dobit ćete 50 posto popusta. U Španjolskoj su obavezna i dva sigurnosna trokuta u automobilu.

U Grčkoj se prometne kazne udvostručuju ako ih ne platiti u deset dana.

U Engleskoj vam parkirnu kaznu može napisati jedino osoba koja ima propisom određenu uniformu i kapu, zaključuje HAK-ova Revija.

Ovo su najčudnija prometna pravila u svijetu

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.