Proizvođači rakije iz BiH: Za 50 litara ne isplati se ni naložiti vatru

Ako živite na teritoriju FBiH i planirate peći rakiju, teško da ćete je moći “razvući” na godinu dana ako zaživi Zakon o jakim alkoholnim pićima.

Prednacrt koji planira federalna Vlada, ograničava proizvodnju za uporabu na 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu, odnosno na 50 litri jakog alkoholnog pića. Obrazloženje – harmonizacija za zakonodavstvom Europske unije.

Slobodanova “Carica” iz Istočnog Sarajeva okitila se zlatnim i srebrnim medaljama u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Proizvodi je za svoje domaćinstvo, a posebno zadovoljstvo je dijeliti krušku, šljivovicu i dunjevaču sa susjedima i prijateljima. Za 50 litara rakije godišnje, kaže, ne bi se isplatilo ni ložiti vatru, a kamoli uposliti kazan.

Svaki domaćin dnevno da ima potrošnju neku od 0,30 litara, na godišnjoj razini mora potrošiti nekih 150 do 160 litara za svoje potrebe. Imaju i pokloni, naravno prijateljima, tako ja gledam za svoje potrebe radim. Imam dosta prijatelja, dosta kolega koji svrate. Pa, dnevno se zna popiti ovdje uz kazan i po litar rakije, kaže za BHRT Slobodan Maunaga iz Istočnog Sarajeva

Slobodan, kome je proizvodnja rakije hobi, za sada ne mora brinuti, jer živi u Republici Srpskoj. Ako zakon koji se sprema bude usvojen u ovoj formi, njegovi susjedi, koje žive samo desetak kilometara dalje, na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, morat će drastično smanjivati količine.

Dobar domaćin se, između ostalog, poznaje po dobroj rakiji. Kvantiteta ovog žestokog pića predmet je čestih polemika na većim okupljanjima. A baš domaćini kažu da se na dvije ili tri masovnije proslave popije više rakije nego što bi to bilo dozvoljeno za proizvodnju godišnje ovim prijedlogom.

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske kažu da su svjesni da će do usklađivanja sa EU zakonodavstvom morati doći, ali za sada ne razmišljaju o ograničavanju proizvodnje rakije za fizička lica.

Svako fizičko lice trenutno nije ograničeno u pogledu proizvedenih količina, uz napomenu da je zakonskim odredbama zabranjeno stavljanje proizvedenih količina u promet, te je iste zabranjeno izlagati na sajmovima, prezentacijama, turističkim manifestacijama, kažu u Ministarstvu poljoprivrede RS.

U Republici Srpskoj možete peći rakiju u neograničenim količinama, ali zato biste u šumu trebali nositi vagu. Od kraja prošle godine, na snazi je pravilnik kojim se ograničava branje gljiva, ljekovitog bilja, šipka, jagoda te ostalih šumskih plodova na kilogram dnevno. Za više – morate se registrirati kao komercijalni skupljač i platiti naknadu pet posto od prodajne cijene na domaćem tržištu. Cjenovnik utvrđuju “Šume Republike Srpske”.

Obitelj Sabljić iz Drvara godinama pravi proizvode od drenjina – šumskog drveta – rakiju, liker, pekmez i sok. Dugo su se borili za registraciju svog gazdinstva, ali i zaštitu i plasman proizvoda od drenjina na tržište, uglavnom sami. Imaju i puno susjeda koji to rade samo za svoje potrebe.

Nekako mi se sam taj prednacrt fokusirao maltene na svakog čovjeka u Federaciji koji to želi praviti za svoje potrebe. Ja sam negdje sigurna da će se taj prednacrt definitivno korigirati, i već vidim da postoji sada dosta sugestija od strane onih koji rade tu proizvodnju i onih kojima je struka da izrađuju takvu vrstu zakona. Ja vjerujem da će on daleko, daleko drugačije izgledati, kaže Jovanka Sabljić iz Udruge “Budi zdrav ko dren” iz Drvar

Iz Direkcije za europske integracije pojašnjavaju da se Bosna i Hercegovina preuzimanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezala na usklađivanje s EU propisima u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Naglašavaju da cilj nije ograničavanje prava pojedinaca ili tradicije, nego reguliranje proizvodnje u komercijalne svrhe. Sugovornici kažu da razumiju potrebu usklađivanja, ali im nije jasno zašto se kreće od repa, a ne od glave, te zašto su rakija i bobice prioritet u odnosu na goruća pitanja u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • To popijemo u toku pečenja Ajmo dalje mi nismo u evropskoj uniji naši glupi političari prepisuju sve zabrane samo plaće i mirovine nisu Sram ih bilo

  • Kontrolisu nam kretanje, kontrolisu unos cistog zraka maskama, evo sad rakija, do godine neces smjeti klati domacu svinju itd. Ali zato moramo uzeti lijek i vakcinu koju nam oni propisu. Cudna neka briga o narodu..,

  • Ko ima rakije u podrumima nek je čuva i ne prodaje ispod svake cijene. Nećeš dogodine ništa. Ako jednog dana državu nam islamiziraju nećeš je smjet imati ni kapi isto kao ni meso od klempe. Sve to tome vodi.
    Al nema veze bar će mo zdravo živjeti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.