Proglasili izvanredno stanje zbog prosvjeda vozača protiv obaveznog cijepljenja

Jim Watson, gradonačelnik glavnog grada Kanade, proglasio je izvanredno stanje zbog prosvjeda vozača kamiona protiv obaveznog cijepljenja i ostalih covid-restrikcija.

Prosvjed traje dulje od tjedan dana, a Watson je rekao da je grad “potpuno izvan kontrole” te kako je prosvjednika više od policije.

Prosvjednike je nazvao “prijetnjom za sigurnost građana”, javlja BBC News. Vozači kamiona su svojim vozilima i šatorima paralizirali centar grada. Podsjetimo, “Konvoj slobode” počeo je kao pokret protiv vladinog zahtjeva da svi vozači kamiona budu cijepljeni protiv covida.

U razgovoru za kanadski radio CFRA Watson je rekao da se prosvjednici ponašaju “neprimjereno”, dodavši kako “konstantno trube i aktiviraju vatromet” te se “ponašaju kao da se radi o zabavi”.

Očito smo brojčano nadjačani i gubimo ovu bitku. To moramo preokrenuti i vratiti grad pod kontrolu, dodao je Watson.

Gradonačelnik nije specificirao kakve mjere bi mogao uvesti, ali policija je jučer objavila da bi mogla krenuti u rigoroznije akcije nego dosad, što bi moglo uključivati i uhićenja onih koji pomažu prosvjednicima.

Izvanredno stanje dalo bi gradskim čelnicima dodatnu moć, navodi BBC. U priopćenju iz grada navodi se da proglašenje izvanrednog stanja “reflektira ozbiljnu opasnost i prijetnju sigurnosti građana zbog prosvjeda te naglašava potrebu za podrškom pravosudnog sustava i ostalih razina vlasti”.

Mnogi građani Ottawe izrazili su svoje nezadovoljstvo prosvjedima. Žale se na kamione koji ometaju promet te novoizgrađene improvizirane drvene strukture u gradskim parkovima. Policija je priopćila da je zabrinuta jer je konvoj privukao krajnje desne i ekstremističke dijelove društva, navodi BBC, a prenosi Index.

U nedjelju su potvrdili da istražuju više od 60 prijava vezanih uz prosvjed, u rasponu od kršenja javnog reda i mira, preko krađa i oštećenja tuđe imovine, do zločina iz mržnje. Uhićeno je više ljudi. Protiv covida je cijepljeno 83% Kanađana, a većina građana podržava obavezno cijepljenje.

(www.jabuka.tv | Foto: EPA-EFE)

3 komentara

  • A di vam je sada demokracija, sve se dokazuje kada ide naopako, i prijateljstvo, i odanost i ljubav, i demokracija, takozvane zapadne demokracije su počelo svih zala i zabluda ovoga svita.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.